Liikluskindlustuse seadus läbib põhjaliku uuenduskuuri

Kuna kehtiv liikluskindlustuse seaduse viimase kümne aasta korduvad muudatused on teinud seaduse raskestiloetavaks, mitmeti tõlgendatavaks ja struktuurilt ebaloogiliseks, peaks aasta pärast kehtima hakkama uus terviktekst, vahendas rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Eelnõu koostaja rahandusministeeriumi hinnangul ei vasta kehtiv seadus nüüdisaegse kindlustusturu – nii kindlustusseltside kui ka kindlustuse tarbijate – vajadustele ning takistab selle arengut.

Kohustusliku liikluskindlustuse seaduse eelnõu olulisim uuenduslik põhimõte on kahju hüvitamisega seotud: liiklusõnnetuses kannatanul on õigus pöörduda kahju hüvitamise nõudega oma liikluskindlustuse kindlustusandja poole. Kannatanu saab teenindatud oma kindlustusandja poolt, kelle ta on ise omale liikluskindlustuse kindlustusandjaks valinud.

Eelnõu sätestab lisaks, et kindlustusandja peab kahju hüvitamist alustama hiljemalt 30 päeva jooksul pärast kahju hüvitamise nõude saamist. Kehtiva seaduse alusel peab kindlustusandja tegema sama tähtaja jooksul üksnes hüvitamise või hüvitamisest keeldumise otsuse. Seega võib eeldada, et kahjude käsitlemine muutub kannatanu jaoks kiiremaks.

Sõiduki kahjustamise korral eelistatakse rahalisele hüvitamisele sõiduki taastusremonti. Sellise uuenduse on tinginud vajadus takistada puudulikult taastatud sõidukite naasmist liiklusesse ning vähendada kelmusi, mille korral heausksele ostjale müüakse varem liiklusõnnetuses kahjustada saanud või hävinenuks tunnistatud ning puudulikult taastatud sõiduk.

Uue eelnõu, mis eeldatavalt peaks jõustuma 2013. aasta juulist. Eelnõu säilitab liikluskindlustuse kohustusliku vastutuskindlustusena. Kindlustatud peavad olema kõik liiklusregistrisse kantud, s.o liikluses kasutamiseks valmis ja kõlblikud sõidukid. Eelnõuga säilitatakse võimalus kasutada ja kindlustada sõidukit hooajaliselt kindlustuslepingut sõlmimata kuni 12 kuuks, kuid seda rangelt eeldusel, et kindlustamata sõidukiga liikluses ei osaleta, kirjutab rahvusringhäälingu uudisteportaal.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD