Puuetega laste vanemaile on lastehoiuteenus kättesaamatu

Pilt on illustratiivneRaske puudega lapsi hooldavad ööpäev läbi nende vanemad, sest lastehoiuteenus jääb neile kättesaamatuks, kirjutab Eesti Päevaleht.

Sotsiaalministeeriumi hoolekande osakonna peaspetsialisti Pille Vaiksaare sõnul on Eestis aasta alguse seisuga 5800 raske ja sügava puudega last, kellest kaudsel hinnangul umbes 300–600 ei saa ühel või teisel põhjusel käia lasteaias või pikapäevarühmaga koolis.

Praegu eraldab riik omavalitsustel lastehoiuks iga raske või sügava puudega lapse kohta 371 eurot aastas. Kui iga pere toetust ei vaja, on omavalitsusel võimalius selle rahaga toetada peresid, kes seda rahalist abi rohkem vajavad. "Lisaks saab omavalitsus juhul kui riigi rahastusest ei piisa, kasutada ka oma vahendeid. Ja paljud seda ka teevad," ütles Veiksaar.

Tulevast aastast alustab Tartu ülikooli kliinikumi (TÜK) lastefond spetsiaalset kampaaniat sügava ja raske puudega laste hoiu toetamiseks, mis peaks puudega laste vanemate ellu oluliselt kergendust tooma. "Teeme koostööd sotsiaalministeeriumiga, et leida üles suurimad abivajajad ning neid kõiki toetada, sest lastehoiuteenuse vajadus järjest suureneb," rääkis TÜK lastefonid tegevjuht Agnes Männik.

Sügava ja raske puudega laste vanematel on võimalik saada lastefondist toetust oma lapsele koduse hoidja palkamiseks, spetsiaalsesse lastehoiuasutusse viimiseks või ka haiglasisese järelevalve korraldamiseks.

Pille Veiksaar ütles, et lastefondi kampaania raske ja sügava puudega laste toetamiseks on väga teretulnud ja tänuväärne. "Riik võiks lastehoidu hiljem täies mahus kompenseerida, kuid siiski sõltub kõik riigi majanduslikest võimalustest ja prioriteetidest," ütles Veiksaar.

Tallinna lastekodu juhataja Leena Masingu sõnul tegutseb Euroopa Sotsiaalfondi rahastusel alates eelmise aasta novembrist erivajadusega laste ööpäevaringne hoid, mis võimaldab vanematel tööl käia. Lisaks saavad vanemad oma lapsi tuua ka päevasesse hoidu.

Projekti haldaja Leena Auväärti sõnul on lapsehoid mõeldud just neile vanematele, kes on oma raske või sügava puudega lapse hooldajad ning ei saa seega endale tööd leida. "Tegemist on tasuta programmiga. Tingimuseks on see, et meie juurde võib oma lapse hoida tuua inimene, kes plaanib minna tööle ja seega ka hooldajatoetusest loobuda, mis on Tallinnas pragu 19 eurot kuus," ütles Auväärt.

Masingu sõnul on ööpäevaringne hoid töötanud siiani alakoormusega. "Kõik seitse kohta võiksid olla ikkagi täidetud. Praegu on kohal näiteks kolm last. Kui 2013. aasta lõpuks on hoid endiselt pooltühi, siis pole ka väga palju lootust enam mingist programmist järgmist rahastust leida," tõdes Masing.

Auväärt julgustas vanemaid oma järeltulijaid hoidu tooma, kuna seni on vanemad teenusega rahule jäänud. "Lapse ja vanema suhe paraneb, vanem saab kodust välja ja hakkab ka enda peale mõtlema," ütles Auväärt.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD