Kaadrikaitseväelaste ametikortereid ootab suur hinnatõus

Kaitseministeerium plaanib hakata kaadrikaitseväelaste ametikorterite üürihindasid turuhinnale lähemale viima, see tähendab aga kaitseväelastele kuni 20-kordset hinnatõusu, vahendas ETV uudistesaade "Aktuaalne kaamera".

Kui praegu on kaitseväelaste ametikorterite üürihinnad Tallinnas ja Tartus 32 senti ruutmeetri kohta ja mujal 19 senti, siis tulevikus peavad kaitseväelased maksma turuhinnaga samaväärset hinda.

Korteri hind sõltub asupaigast, näiteks Tallinnas jääb keskmine ruutmeetri üürihind 7 euro kanti. Seega, kui praegu maksab Kopli tänaval asuv 68-ruutmeetrine korter ainult 22 eurot kuus, siis tulevikus peab arvestama ligemale 450-eurose väljaminekuga.  

Korterites elavate kaitseväelaste sõnul on peamine probleem selles, et turuhinnaga saadud korteri puhul ei jõua madalamal palgatasemel olevad kaitseväe töötajad üüri maksta. Näiteks kaitseväe teenistuses olev laotööline, kes teenib puhtalt kätte 700 eurot ja peab tulevikus kolmetoalise korteri eest üüri maksma 450 eurot, tuleb pere ülal pidamisega vaevu toime.

Kaitseministeerium rahustab kaitseväelasi, öeldes, et enne üürihinna tõusu tõusevad kindlasti ka palgad. "Minu arusaama järgi tegevteenistuses kaadrikaitseväelastel, kes praegu kortereid kasutavad, mingit muudatust ette näha pole. Kuni me pole palgataset muutnud, siis see süsteem jääb nagu ta on," ütles kaitseminister Urmas Reinsalu.

Minister avaldas lootust, et palgatõus kaitseväelastele tuleb juba järgmisel aastal ja siis vaadatakse üle ka üürihinnad. Rendi viimine turuhinna tasemele on tingitud sellest, et soodsaid kortereid jagub 3000 kaadrikaitseväelasest ainult 700-le. Kaitseministeerium lisas, et rendihind tõuseb esmajoones neil, kes pole enam tegevteenistuses ja alles seejärel kaadrikaitseväelastel. Üürnikke teavitatakse hinnatõusust vähemalt kuu aega ette.  

Seni on kaitseväes räägitud kahest variandist, kus ühel juhul tõuseks üür astmeliselt ja teisel puhul antaks korterid Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi (RKAS) hallata. Mõned korterid on haldusfirmale juba antud, kuid need oli ministeeriumi sõnul mittevajalikud pinnad.

"Kaitseministeerium on andnud Riigi Kinnisvarale üle 44 mittevajalikku eluruumi ja oktoobris lisandub veel 20. Korterid valmistatakse ette müügiks ja need pannakse avalikule enampakkumisele," ütles RKAS-i kommunikatsiooni- ja turundusjuht Madis Idanurm.

Kes ja mis põhjustel peaks tulevikus kaitseväelaste ametikortereid eelistama turul pakutavatele, pole veel päris selge, kuid ministeerium arvab, et turuhinnani viimine tekitab võrdsema olukorra.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD