Riik täpsustab seadusemuudatustega vangide õiguseid

Justiitsministeerium soovib neljapäeval valitsuses arutlusele tulevate seadusemuudatustega alates järgmisest aastast täpsustada vangide õiguseid, ühtlasi saavad vanglaametnikud õiguse reageerida õigusrikkumistele ka väljaspool vanglat.

Vangistusseaduse, kriminaalhooldusseaduse ja karistusseadustiku muutmise seadusega soovib justiitsministeerium lahendada vangistuse täideviimisel ning vanglateenistuse korralduses praktika käigus tekkinud küsimusi. Vangistusseadust täiendatakse juhtudega, mil vanglal tuleb keelduda kinnipeetavale lühi- või pikaajalise kokkusaamise võimaldamisest. See on praegu reguleeritud ministri määrusega kehtestatud vangla sisekorraeeskirjas ja viiakse nüüd seaduse tasandile, kuna tegemist on isikute õigusi puudutava küsimusega. Muudatused täpsustavad ka vangide asjade keelamist.

Samuti kehtestatakse võimalus seoses õppimise, töötamisega ja muu taolise tegevusega vanglast välja lubatud kinnipeetavale kohaldada lisagarantiina elektroonilise valve seadet. Muudatustega viiakse sisse ka politsei ja piirivalve seadusega sarnane regulatsioon, mis puudutab kinnipeetava alkoholi või narkootikumide tarvitamise tuvastamist. Vanglateenistuse ametnikele antakse alus väljaspool vanglat toimuvatele õigusrikkumistele reageerida. Levinumaks näiteks on vanglasse keelatud esemete toimetamise katsed, millele muudatuste järel saaks vanglaametnikud reageerida ja isikud ka jõu abil kinni pidada.

Lisaks laiendatakse tulevikus ka abipersonalile, näiteks kokkadele ja koristajatele ning ka juba teenistuses olevate vanglateenistujatele ja justiitsministeeriumi vanglate osakonna teenistujatele tervisekontroll. Laiendatakse ka politseile ametiabi andmise võimalusi. Kriminaalhooldusseaduses täpsustatakse kriminaalhooldusametnike õigusi kontrollida kohtu määratud kohustuste täitmist.

Seadus jõustub järgmise aasta 1. jaanuaril.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD