Tarbijakaitse: koduustel kaupa müüvad firmad kipuvad elanikke tüütama

Juulis aktiviseerusid taas klientidele koduustel kaupa müüa üritavad firmad, tarbijakaitseameti andmetel eriti veefiltrite pakkujad.

Tarbijakaitseametisse laekus juulis 3531 tarbijapöördumist. "Kuigi pöördumiste esikolmiku moodustasid turismiteenused, internetikaubandus ja jalatsid vastavalt 209, 184 ja 141 pöördumisega, võib ühe tõsisema möödunud kuul ameti vaatevälja jõudnud teemana esile tuua koduuksemüügifirmade tegevuse," märkis tarbijakaitseamet.

Nimelt on taas aktiviseerunud veefiltrite, veepuhastussüsteemide müügiga tegelevad ettevõtted Veekvaliteet OÜ ja Kvaliteetvesi OÜ. Firmade esindajad püüavad tarbijate kodudesse siseneda erinevatel ettekäänetel, näiteks kraanivee kvaliteedi kontrollimiseks. Seejärel pakutakse aga veefiltri, -puhastussüsteemi paigaldamist, mis maksab sadu eurosid. Kuigi koduuksemüügi puhul annab seadus tarbijatele õiguse lepingu üle rahulikult järele mõelda ja sellest 14 päeva jooksul ilma põhjendusi esitamata taganeda, võib nimetatud firmade puhul kaubast loobumine ja makstud raha tagasisaamine osutuda keeruliseks protsessiks, märkis amet.

"Kui teil ei ole ühest soovi antud firmade tooteid osta, keelduge esitlusest kindlalt ning ärge laske ettevõtete esindajaid oma eluruumidesse. Meedia vahendatud info järgi on firmad praegu tegutsemas Tartumaal ning Harjumaal Harku vallas. Välistatud ei ole ka muud piirkonnad," hoiatab tarbijakaitseamet tarbijaid.

Telefoninõustamisi oli tarbijakaitseametis juulis kokku 2461, vastuvõtte ametis ja maakonnaesindustes 243, kirjalikke järelpärimisi 617, kaebuseid 210 ning kontrolle 196. Ettekirjutusi tehti kuus, märgukirju 46 ning trahve 17. Tarbija kaebuste komisjoni otsuseid oli 25, neist 18 tarbija kasuks.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD