Riigijuhid avaldasid hukkunud mereväelase omastele kaastunnet

President Toomas Hendrik Ilves, peaminister Andrus Ansip ja kaitseminister Urmas Reinsalu avaldasid kaastunnet neljapäeval miinitõrjeoperatsiooni käigus hukkunud maat Marko Knapsi lähedastele.

President Ilves märkis oma kaastndeavalduses, et kaks aastat tagasi kaitseväelase elu valinud maat Marko Knaps hukkus operatsioonil, mille eesmärk on Läänemerd kõigile ohutumaks ja turvalisemaks muuta.

"Avaldan kogu Eesti nimel kaastunnet Marko Knapsi lähedastele, sõpradele ja kamraadidele. Noore kaitseväelase hukkumine teenistuskohustuste täitmisel puudutab valusalt meid kõiki," sõnas riigipea.

Ansip ja Reinsalu tõdesid oma kaastundeavalduses, et Läänemeri on üks maailma mineeritumaid meresid. "Miinitõrjeoperatsioonidel on Eesti mereväelased järjekindlalt tegutsenud selle nimel, et vähendada ohtusid meie kõigi turvalisusele. Marko Knaps andis keerulise ja ohtliku ülesande täitmisel kallima, mis tal oli – oma elu. Avaldame sügavat kaastunnet hukkunud mereväelase lähedastele ja kaasteenijatele. Langetame leinas pea ja mälestame tublit Eesti meest," seisab peaministri ja kaitseministri kaastundeavalduses.

Kaitseministeerium avas oma kodulehel aadressil http://www.kaitseministeerium.ee/et/kaastunderaamat-marko-knaps-12789 elektroonilise kaastundeavalduste raamatu.

Tallinnas Kakumäe lahes meres hukkus neljapäeval miinitõrjeoperatsioonil miinilaevade divisjoni tuukrigrupi tuuker maat Marko Knaps.

Tuuker maat Knaps oli sukeldumas Kakumäe tipust poolteise miili kaugusel merel ja täitmas lennukipommide demineerimisega seotud teenistusülesandeid, teatas kaitseväe peastaap BNS-ile. Pommide toimetamisel ohutusse kohta ei vastanud maat Knaps kaasteenijate kontrolltõmmetele. Sukeldunud valmidustuuker avastas maat Knapsi 23 meetri sügavuselt põhjast teadvusetuna. Pinnale toodud tuukril puudusid elutunnused, koheselt alustati elustamist, mida jätkati kaldale jõudmiseni. Kaldal võttis elustamise üle kiirabi.

Maat Knaps sündis 1989. aastal. Ta läbis ajateenistuse aastatel 2010-2011 mereväebaasis ning asus seejärel teenima miinilaevade divisjoni. Seal teenis ta relvastusmaadina miinijahtijal Sakala ning alates 2011. aasta augustist tuukrigrupi tuukrina.

Kaitsevägi avaldab kaastunnet teenistusülesannete täitmisel hukkunud allohvitseri perele, lähedastele ja teenistuskaaslastele.

Eesti merevägi demineeris 7. augustil Eesti vetes alanud miinitõrjeoperatsiooni käigus teise maailmasõja aegseid lõhkekehi. Merevägi viis miinitõrjeoperatsiooni läbi Väinameres Hari kurgu, Soela väina ning Viire kurgu aladel ning Tallinnas Kakumäe lahes. Alates 1994. aastast on miinitõrjeoperatsioonide käigus Eesti vetest leitud pea 700 lõhkekeha.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD