Reformierakonna kriminaalasjas on uuritud ka tunnistajate kontosid

Prokuratuur on reformierakondlaste Kristen Michali ja Kalev Lillo kriminaalasja raames uurinud ka tunnistajana ütlusi andma läinud inimeste pangakontosid, kirjutab Eesti Päevaleht.

Mitme tunnistajana ütlusi andnud inimese sõnul on uurija on võtnud kaustast tunnistaja pangaväljavõtted ning uurinud, miks on inimene arvele pannud 10 000 krooni või miks on tema sugulane kandnud talle üle mõnisada krooni. Kontoväljavõtete kohta pole siiski kõigilt tunnistajatelt küsitud või vähemalt pole kõigile neid näidatud.

Eesti Päevalehe andmetel on tunnistajatena üle kuulatud üle 30 inimese. Tegemist on Reformierakonna liikmetega, kelle annetused kajastuvad annetuste registris. Suurärimehi nende seas pole, küll aga on väidetavalt tegemist keskmisest jõukamate inimestega.

Prokuratuur tunnistajate pangakontode uurimist ei kommenteeri.

Kui kriminaalasi kohtusse jõuab, kaetakse tunnistajate privaatsuse tagamiseks taolised isikuandmed, näiteks ka pangaväljavõtted toimikutes hiljem kinni, et avalikkus neid ei näeks.

Riigiprokuratuur alustas tänavu mais kriminaalmenetlust kontrollimaks Postimehes ilmunud väiteid, et Reformierakond on vastu võtnud teadmata allikatest pärinevat vara, mis on vormistatud erakonna liikmete annetustena. Prokuratuur alustas kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi tunnustel, mis näeb ette vastutuse erakonna majandustegevusele ja varale kehtestatud piirangute rikkumise eest. Kohtus süüdimõistmisel näeb karistusseadustik sellise teo eeest ette rahalise karistuse.

Alates 1997. aastast Reformierakonda kuuluv Silver Meikar tunnistas mais Postimehe arvamusloos, et annetas Reformierakonnale suuri summasid, mille sai partei töötajalt Kalev Lillolt ning mille päritolu ta ei teadnud. Meikar nimetas toimunut musta raha voolamiseks parteidesse ja tema kinnitusel on sarnaselt erakonda toetanud kümned liikmed, nii riigikogust kui ka piirkondadest.

Meikari kinnitusel seisab Reformierakonna kvartaliaruandes, et ta annetas 2009. aasta 3. detsembrist kuni järgmise aasta 17. veebruarini Reformierakonnale raha kuuel korral kokku 115 000 krooni ulatuses, kusjuures summad ulatusid 10 000 kroonist 25 000 kroonini. "Selle raha andis mulle ümbrikus Kalev Lillo, kes tollal töötas Reformierakonna kontoris juhtival kohal. Enne annetamist helistas mulle peasekretär Kristen Michal ja küsis, kas olen nõus erakonda toetama. "Muidugi oleksin nõus," vastasin ja lisasin: "kuid ega väga palju antud hetkel võimalik ei ole." Sain teada, et ega see tegelikult mulle mingeid kulusid kaasa ei toogi. Mulle antakse sulas kontole kandmiseks nii suur summa, mis kahtlasena ei näiks," kirjeldas Meikar toimunut ja lisas, et oli ettepanekuga nõus.

Kriminaalasjas on kahtlustatavad justiitsminister Kristen Michal ja riigikogu liige Kalev Lillo.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD