Menu

.      

Jaak Aaviksoo: eesmärk on ühtne õpetajate miinimumpalk

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo sõnul on õpetajate palkade osas eesmärk minna üle ühtsele miinimumpalgale ja kaotada praegused palgaastmed, kuid samas kinnitas ta, et ühegi õpetaja palk langeda ei tohi.

"Üldine suundumus on selline, et õpetajatel oleks ainult üks miinimumpalk ja lisaks sellele oleks koolijuhi käsutuses 20 protsenti palgafondist, mida saab kasutada palkade diferentseerimiseks," ütles Aaviksoo BNS-ile. "Nii et keskmine palk oleks miinimumpalk pluss 20 protsenti. Antud juhul siis keskmine palk, me ootame, et ta oleks 840 eurot õpetajatel järgmine aasta," selgitas Aaviksoo. "Kindlasti ei tohi kellegi palk langeda. See hirm tuleb maha võtta, kindlasti ühteig reeglit ei tehta, et ühelgi õpetajal peaks palk langema," rõhutas Aaviksoo.

Seadusemuudatuse elluviimine ja läbirääkimised ametiühingutega on Aaviksoo sõnul veel ees. "Põhimõtteline suund on selline, et jääkski üks miinimum ja koolidirektor saaks sõltuvalt töökoormuste erinevusest, klassijuhatamisest, saavutustest, võibolla mingitest muudest palgakorralduses kokku lepitud asjadest määrata palka, ta ei ole nende astmetega jäigalt piiratud," selgitas Aaviksoo. "Aga loomulikult kui õpetaja formaalne kvalifikatsioon on kõrgem, siis peab tal olema ka õigus taotleda kõrgemat palka aga lisaks kvalifikatsioonile peavad siis olema ka töötulemused vastavad, et päris automaatselt see ei käiks," lisas minister.

700-eurone õpetajate palgamiinimum tuleb Aaviksoo sõnul sellest rahaeraldisest, mis riik eraldab kohalikele omavalitsustele. "See summa peaks selle tagama. Ma väga loodan, et kohalikud omavalitsused talitavad vastutustundlikult ja jagavad seda prioriteeti, et õpetajate palk kõigepealt," ütles Aaviksoo.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD