Reinsalu sooviks Patareisse kommunismikuritegude muuseumi

Kaitseminister Urmas Reinsalu hinnangul tuleks lõpetada Patarei merekindluse avaliku enampakkumise menetlus ja astuda samme, et sinna saaks rajada muuseumikompleksi eesotsas kommunismikuritegude muuseumiga, kirjutab Postimees.ee.

Reinsalu kirjutas Riigi Kinnisvara AS-i juhile Jaak Saarniidule, et tema lähenemise kohaselt võiks Patarei kompleks olla asupaigaks rahvusvahelisele kommunismikuritegude muuseumile.

Reisalu tõi ka esile, et ministeeriumi haldusalas on ka Eesti Sõjamuuseum ja seegi muuseum võiks mingis osas Patareisse liikuda.

Reinsalu hinnangul sobib unikaalne Patarei kompleks muuseumiks-külastuskeskuseks ja kompleksist võiks arendada sõja-, mere- ja tehnikaajaloo teemapargi.

Lisaks kommunismikuritegude muuseumile, Eesti sõjamuuseumile, Patarei kompleksi muuseumile ja teistele sarnastele mäluasutustele oleks kompleksis ka loomeinkubaator ning majutus- ja toitlustusasutused.

Eesti Sõjamuuseumi direktor Kristjan Luts kirjutas omakorda kaitseministeeriumile, et nendegi hinnangul tuleks Patareist välja arendada multifunktsionaalne muuseum-külastuskeskus.

Lisaks Reinsalu nimetatule tõi Luts teiste seas eraldi välja valdkondlikud mälestusasutused nagu politseimuuseum, tuletõrjemuuseum ja kaitsepolitseimuuseum, mis praegu paiknevad erinevates ja sageli muuseumile sobimatutes kohtades.

Kaitseminister selgitas Postimehele, et rahvusvahelise kommunismikuritegude muuseumi idee pärineb president Lennart Merilt ning selle algatuse ettevalmistamine on valitsuse tegevuskavaga pandud kaitseministeeriumile. "Seetõttu tegingi RKAS-ile ettepaneku võõrandamisega praegu aeg maha võtta ja sõjamuuseumi koostatud visiooni alusel esitatud ideedega edasi töötada."


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD