Laupäeva õhtul süüdatakse randades muinastuled

Eesti ja Läänemere rannikutel süüdatakse laupäeva õhtul kell 21.30 muinastulede öö tähistamiseks lõkked.

Muinastulede öö toimub traditsiooniliselt iga aasta augustikuu viimasel laupäeval.

Laupäeval kella 17 seisuga on muinastuled.ee veebikaardil oma lõkkest teada andnud 512 seltskonda Eestist, Soomest, Lätist, Rootsist ja isegi Taanist. Muinastulede ööl osalemisest on teatanud 19 980 inimest.

Mullu saadeti muinastulede öö lõkete kaardistajatele 657 lõkke süütamise teadet, mere ääres viibis Eestis üle 34 000 inimese. Läänemere ümbruses süüdati eelmisel aastal üle 3000 lõkke ja mere ääres võis olla üle 90 000 inimese.

Muistsel ajal süüdati randades lõkked ohuteadete edastamiseks kaugete vahemaade taha või tee näitamiseks merelolijatele. Kaasaegsete rannalõkete süütamise traditsioon sai alguse Eestis ja Soomes eelmise sajandi lõpul ja lõkkeid hakati kutsuma muinastuledeks.

Muinastulede öö tähistamine sai uue hoo aastal 2009, mil mereuudiste portaal Mereblog.com asus lõkkekohtadest teateid koguma veebilehel www.muinastuled.ee ja hakkas täiendavalt inimesi mere äärde kutsuma. Tänaseks on lõkkesüütamisest saanud laialt levinud traditsioon nii Eestis, Soomes, Rootsis kui ka Lätis.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD