Teder soovitab vanglal kaaluda vangi lubamist olla läbiotsimise juures

Õiguskantsler Indrek Teder soovitab Viru vanglal kaaluda igal üksikjuhtumil eraldi, kas lubada kinnipeetaval viibida oma kambri läbiotsimise juures, kuna läbiotsimine riivab eraelu puutumatust.

Teder alustas Viru vangla kambrite läbiotsimise õiguspärasuse hindamiseks menetlust kinnipeetava avalduse peale, milles viimane väitis, et vanglateenistus otsib vangistusseaduse alusel läbi kinnipeetavate isikute eluruume, ent läbiotsimise ajal ei viibi kambris ükski selles kambris vangistust või eelvangistust kandev isik, vaid ainult läbiotsimist teostavad vanglateenistuse ametnikud.

Kinnipeetavad isikud ei näe läbiotsimist pealt, millega seoses on vanglateenistuse ametnikel avaldaja arvates võimalus takistamatult ja karistamatult lugeda kinnipeetava isiku dokumente, isiklikke kirju ja muid materjale, mis kujutavad kinnipeetava jaoks endast suurt väärtust, märkis vang oma avalduses.

Viru vangla vastas õiguskantsleri järelepärimisele, et kinnipeetavad viibivad oma asjade läbiotsimise juures ainult vanglasse saabumisel, kuna siis on asjad eelnevalt pakitud ning nende läbiotsimine ei eelda nii keerukat läbiotsimist kui kambrites, kus on võimalusi keelatud esemete peitmiseks rohkem. Kinnipeetavate isikute kambrite ja seal olevate asjade läbiotsimisel kinnipeetavaid isikuid läbiotsimise juures viibida ei lubata.

Viru vangla märkis oma selgituses, et keelatud esemed on tõsine oht vangla julgeolekule, mistõttu efektiivne läbiotsimine aitab tagada julgeolekut. Vangla hinnangul on tõhusaks läbiotsimiseks vaja tegutseda segamatult ning põhjalikult. Kambri ning kambris olevate asjade läbiotsimiseks on vajalik viia kambrisse mitmeid vangidele keelatud tööriistu, näiteks kruvikeerajad ja peeglid, millega on võimalik kahjustada vangla vara ning tekitada inimestele ohtlikke vigastusi. Kui kinnipeetav isik viibib läbiotsimise ajal kambris, siis ei ole võimalik tagada, et vanglas keelatud esemed ei satu kinnipeetavate kätte. Samuti on kinnipeetava läbiotsimise ajal kambris viibimine vanglateenistujaid ohustav.

Tederi sõnul ei ole välistatud, et enamikul juhtudest kaalub vajadus tagada vangla julgeolek ja vanglateenistujate ohutus üles kinnipeetava isiku huvi viibida kambri läbiotsimise juures. Samuti võib olla mitmetel juhtudel põhjendatud isikule mitte teatada tema kasutuses olevas kambris toimuvast läbiotsimisest ning jätta ta ka ilma võimalusest omapoolseid selgitusi anda või taotlusi esitada. Siiski peab igakordne vastav otsus olema asjaolude kaalumise tulemus, mida vanglateenisus peab suutma hiljem ka põhjendada.

Seetõttu tegi Teder Viru vanglale soovituse hinnata igal üksikjuhul seda, kas ja mil moel on võimalik lubada kinnipeetaval isikul tema kambri läbiotsimise juures viibida.


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD