ESM-i arutelu ajal tuleb riigikogu ees meeleavaldus

Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) ja rahvuslaste Tallinna klubi korraldavad neljapäeval Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) arutelu ajal riigikogu ees ESM-i vastase meeleavalduse.

Toompea lossi ees toimuva meeleavalduse eesmärk on avaldada vastuseisu Eesti liitumisele ESM-i lepinguga. Meeleavaldajad loodavad enda sõnul avaldada survet riigikogu liikmetele, kes samal ajal lepingu ratifitseerimist Toompea lossis kaaluvad.

Rahvuslaste Tallinna klubi pikett Toompea lossi ees algab kell 9 ja mille eesmärk on mõjutada istungile saabuvaid saadikuid hääletama ESM-i ratifitseerimise vastu. EKRE korraldatav meeleavaldus algab kell 11. Aktsioonid on korraldajate poolt omavahel kooskõlastatud.

ESM-iga liitumine oli riigikogus esimesel lugemisel 8. augustil, ning ka siis toimus Toompeal riigikogu hoone ees meeleavaldus. Meeleavalduse korraldas liikumine "ESM rahvahääletusele!". Piketi korraldajate teatel oli ürituse eesmärk toetada ja julgustada riigikogu liikmeid Eesti rahvuslike ja riiklike huvide ning demokraatia eest seismisel seoses ESM-i ratifitseerimistaotlusega. 8. augustil toimunud piketil osales umbes 50 inimest.

Riigikogu lõpetas 8. augustil toimunud erakorralisel istungil valitsuse algatatud Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) asutamislepingu ratifitseerimise ja rakendamise seaduse eelnõu esimese lugemise. Eelnõu teine ja kolmas lugemine toimuvad neljapäeval.

ESM-i kapitali suurus on 700 miljardit eurot ja Eesti osalus ESM-is 1,302 miljardit eurot. Lepingu jõustumisest alates kohustub Eesti viie osamaksena paigutama ESMi 148,8 miljonit eurot sissemakstavaks kapitaliks. Eesti ülejäänud osalus ESMis on 1,1532 miljardit eurot ehk sissenõutav kapital.


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD