Ilves: kooliaasta algusaja muutmise arutelu ei tohiks tõrjuda

President Toomas Hendrik Ilves märkis reedel kooliaasta alguse puhul tehtud telepöördumises, et kooliaasta alguse viimine 1. septembrilt muule ajale väärib arutamist ning selleteemalist debatti ei tohiks tõrjuda.

"1. september märgib me elus samasugust tähist nagu jõulud või jaanipäev. Erinevalt teistest on 1. september päev, millele me oleme ise tähenduse omistanud, mitte loodus. See on päev, mil alustame järgmist sammu tublimaks, targemaks ja paremaks saamise teel. Seda justkui algusest alustamise tunnet tuleks hinnata. Selle sees on vabastav eeldus: me mõistame, et saame ka vanu ja samu asju teha teisiti ja paremini, alustada uuesti. Nii koolis kui mujal," lausus president.

Riigipea nentis, et kooliaasta algus 1. septembril on kokkulepe, millele on ühiskond ise tähenduse omistanud, seepärast ei tõrjuks ta ühtki arutelu ja põhjendatud väidet, mis kutsub seda kokkulepet vajadusel muutma.

"Ütlus, et "nii on ju alati olnud" ei peaks me arutelusid ja otsuseid piirama. Kes muu kui me ise, hea Eesti rahvas, oleme iseendid ja kogu maailma pidevalt veennud, et kõike saab teha teistmoodi. Saab teha otstarbekamalt ja sisukamalt," tõdes president.

Ilvese sõnul on esimest korda kooli minejatele 1. september suur päev ning see kehtib nii algkooli või keskkooli kui ka ülikooli minejate kohta. "Seesama ootus, põnevus ja pisuke ärevuski on nakatavalt sarnane kõikidele," lausus ta.

President nentis, et kool on usaldus ja koostöö õpetajate, õpilase, kooli ja lapsevanemate vahel ning selles koostöös peavad kõik püüdma mõista ja olema teiste vajaduste ja murede suhtes heatahtlikud. "Esimeses koolipäevas on palju õhinat. Ma soovin, et seda õhinat jätkuks kõigi kooli- ja õpiaastate vältel kogu eluks," lausus riigipea.

Ilves kutsus kõiki liiklejaid olema kooliaasta alguses teedel ja tänavatel ettevaatlikud, kuna ka seal on ärevust palju rohkem, kui inimesed suvega harjuda jõudsid.


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD