Uuring: Eesti elanikud pole harjunud oma sääste planeerima

pilt on illustratiivneTartu Ülikoolis kaitstud magistritöö järgi pole Eesti elanikud harjunud oma sääste planeerima ega pikaajaliste eesmärkide saavutamiseks raha kõrvale panema.

Toimetulek lühiajalise perspektiiviga ja pikaajalise perspektiiviga rahaasjade korraldamisega on Eesti elanikel omavahel nõrgalt seotud, kirjutab Merle Merilain oma 2010. aastal kogutud Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) uuringu andmetel põhinevas magistritöös, vahendab Postimees.

Kui inimesed tulevad hästi toime oma igapäevaste rahaasjade korraldamisega hästi toime, siis ei tähenda see Merilaini hinnangul võimekust korraldada rahaasju tulevikuks.

"Ühelt poolt on see loogiline, sest kui raha piisavalt pole, ei saagi säästa. Samas ei ole suu hulk inimesi nii vaesed ja pigem ei olda harjunud pikaajaliselt planeerima," kirjutas Merilain.

Igapäevaste rahaasjade korraldamisega tegelevad magistritöö andmeil kõige vähem väikese sissetulekuga, kulutamisele orienteeritud rahahoiakutega inimesed, samuti noored ehk 18–29-aastased.

Optimaalse igapäevase käitumisega on kõrgeimasse sissetulekugruppi kuulujad ning lisaks neile 60-aastased ja vanemad, samuti säästmisele orienteeritud rahahoiakutega inimesed. Igapäevaste rahaasjade korraldamisega seotud käitumine ei ole magistritöö andmeil seotud inimeste finantsalaste baasteadmiste või -oskustega.

Comments  
  -1
Nad säästavad aega ja ei raiska seda VT lugemise peale.
  +2
siin ilman om kõik tasakaalun - vanaema säästab, lapselaps kulutab..
  +1
Mina küll oskas planeerida sääste aga mis mul peale maksudest üle jääb eiole enam säästud vaid see on karm reaalsus ja elutõde kuidas kuu lõpuni oma perel hinge sees hoida.
  +2
No küll planeeriks ja säästaks, kui oleks mida säästa.Enamuse Eesti inimeste sissetulek on tunduvalt alla nn. keskmise.Sealt ju pole midagi säästa.Sellel uuringul pole ei saba ega sarvi, täielik jama, milleks üldse niisugust lollust avaldatakse?
  0
Kõige lihtsam on oma säästud vereimemisse investeerida..see toimib alati,iga mõttesse kolistamise ajal,kuid ämbrid aitavad alati,need ei peta.
  +1

Quoting võrulane:

Arvan, et peamiseks põhjusekes on hoopis see, et enamikul Eesti elanikel lihtsalt ei ole enam sääste mida planeerida.


Alati on..peab planeerima kasvõi Käopauli silmarõõmuks ja pasunasse investeerima ;-)
  +5
Ei tea ühtegi teist rahvast kellel on nii palju igasuguseid rahareforme olnud kui Eestlastel. Iga reformiga on eestlaste säästud ehk kirsturaha nullitud. Ega seda eurot ilmselt ka kauaks jagu. Seega on pea ainuke viis raha paigutamiseks kinnisvara. Kuigi ka kinnisvara pole kindel sest Võrumaale ei tule enam elama ükski normaalset elu tahtev inimene. Võrumaa tühjeneb ja pole vist kunagi niipalju kinnisvara siinkandis müügis olnud kui praegu.
  +2
Ma säästan nii, et minul pole terve aasta raha juba olnud.
  +3
Arvan, et peamiseks põhjusekes on hoopis see, et enamikul Eesti elanikel lihtsalt ei ole enam sääste mida planeerida.

 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD