Reiljan ja Simm pole teenetemärke tagastanud

Korduvatest meeldetuletustest hoolimata pole kohtus erisuguste kuritegude eest süüdi mõistetud endine julgeolekuametnik Hermann Simm ja poliitik Villu Reiljan Eesti riigilt saadud aumärke reaalselt tagastanud, kirjutab Õhtuleht.

President Toomas Hendrik Ilves otsustas 2010. aasta mai lõpus võtta kuriteos süüdi mõistetud Rahvaliidu eksjuhilt ja endiselt keskkonnaministrilt Reiljanilt teenetemärgid: talle 2002. aastal antud Riigivapi neljanda klassi teenetemärgi ja 2006. aastal antud Valgetähe teise klassi teenetemärgi. Riigireetur Simmilt hakkas presidendi kantselei talle antud Valgetähe IV klassi teenetemärki tagasi nõudma 2009. aasta kevadel.

Presidendi nõuniku Toomas Sildami sõnul pole kumbki mees seni oma aumärke füüsilisel kujul tagastanud. Juriidiliselt nad end teenetemärkide kavalerideks tituleerida ei saa.

Pistise nõudmises Eesti kohtutes lõplikult süüdi mõistetud Reiljan on teenetemärkide presidendi kantseleile mitte tagastamist põhjendanud väitega, et ta ei kannagi neid üldse ja pealegi ei saanud ta neid mitte Ilveselt, vaid president Arnold Rüütlilt, nüüdselt Rahvaliidu auesimehelt. Simmilt teenetemärgi tagasisaamine on takerdunud seetõttu, et Simm kannab vanglakaristust.

Teenetemärki pole seni tagastanud ka seda koos Eestit okupeerinud riigi sümboolikaga kandnud soomlane Risto Teinonen, kes sai selle skautluse edendamise eest president Lennart Merilt. Teinonen on varem öelnud, et temalt ei saa Maarjamaa risti keegi ära võtta, sest ta on selle juba ära kinkinud, väidetavalt oma emale.

Ainsana on oma Kotkaristi IV klassi teenetemärgi tagastanud endine Lõuna ja Ida politseiprefekt Aivar Otsalt, kellele Tartu maakohus 2009. aasta suvel mõistis kokkuleppemenetluse korras erinevate kuritegude eest karistuseks kolm aastat tingimisi vangistust.

Teenetemärkide seaduse järgi võib president isikult otsustada teenetemärgi ära võtta, kui on jõustunud kohtuotsus, millega isik on süüdi mõistetud tahtliku kuriteo toimepanemises, või saavad teatavaks enne teenetemärgi andmist esinenud asjaolud, millest teadmise korral ei oleks isikule teenetemärki antud, või isiku hilisem käitumine on olnud niivõrd vääritu, et see välistaks talle teenetemärgi andmise. Isik, kellelt president on oma otsusega teenetemärgi ära võtnud, peab selle tagastama presidendi kantseleile.


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD