Krištafovitš: Eesti täidab mittekodanikke puudutavaid soovitusi

Eesti täidab täiel määral rahvusvaheliste organisatsioonide soovitusi mittekodanike hulga vähendamisel, ning kõik Vene poole etteheited on ebaõiglased, ütles BNS-ile Noorteühingu Avatud Vabariik juhatuse esimees Jevgeni Krištafovitš.

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles 1. septembril, et Läti ja Eesti tõrjuvad üleskutseid täita Euroopa Nõukogu, Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni ning ÜRO soovitusi, mille eesmärgiks on võimalikult kiiresti mittekodanike hulka vähendada.

„Soovitused on sõnastatud väga üldiselt – tuleb rakendada jõupingutusi kodakondsuseta isikute hulga vähendamiseks. See puudutab kõiki ÜRO ja EN-i liikmeid. Ja kõik teevad ka jõupingutusi. Seda tööd võib hinnata rakendatavate jõupingutuste tasemel, võib ka määratlemata kodakondsusega isikute arvu järgi. Vene pool eelistab teist metoodikat ja peab seda mugavaks teemaks, et avaldada survet läbirääkimiste ajal rahvusvahelistes institutsioonides,“ selgitas Krištafovitš.

Tema sõnul ignoreerib enamus riike seda Venemaa seisukohta, kuna eelistab esimest metoodikat – riigi jõupingutuste hindamist.

„Kodakondsuse omandamine on vabatahtlik akt, ning sellest pole võimalik loobuda. Kodakondsuse saamise tingimused ei ole reaalseks takistuseks selle saamiseks. Keele äraõppimine nõutaval tasemel, seejuures hüvitatakse keelekursuste kulutused, pole mingi raskus. Tegemist on inimeste ettekäänetega, kes ei näe enda jaoks Eesti kodakondsusel kasu. See lihtsalt ei motiveeri neid,“ märkis Krištafovitš.

„Ent Eesti ei närvitse eriti, kuna kodakondsuseta isikute hulk väheneb loomulikult. Nii et lühikeses ajaloolises perspektiivis jõuame selleni, et kodakondsuseta isikute hulk langeb meil marginaalse näitajani. Eesti ei eira mingeid soovitusi, need etteheited on poliitilise ja emotsionaalse iseloomuga, mille eesmärgiks on meid mõjutada,“ usub ta.


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD