Kogu EL-i haridussektori probleem on õpetajate vananemine

Euroopa Komisjoni kolmapäeval avaldatud haridusalasest aastaaruandest selgub, et nii nagu kogu Eestis, on vananev õpetajaskond probleemiks ka kogu Euroopa Liidus (EL).

Eestis on rohkem kui 40 protsenti keskkooliõpetajatest 50-aastased või vanemad, teatas Euroopa Komisjoni Eesti esindus BNS-ile.

Teine põhiprobleem hariduses on õppijate sooline ebavõrdsus. EL-is asub kõrgharidust omandama naisi ligikaudu kolmandiku võrra rohkem kui mehi ning Eestis on see suhtarv enam-vähem sama.

Aruandest selgub ka, et kolmanda taseme hariduse rahaline tulusus suureneb pidevalt ning riigi pikaajaline kasu kõrgharidusest maksutulude lisandumise ja muude säästude näol ületab haridusele tehtavad kulutused peaaegu kolm korda.

Samuti näitab aruanne, et 86 protsenti EL-i riikide noortest omandab eeldatavasti keskhariduse ning et Euroopa on endiselt eelistatuim sihtkoht väljaspool kodumaad õppijatele.

Aruanne käsitleb ka selliseid teemasid nagu väikelaste haridussüsteemid, põlvkondade vaheline liikuvus kõrghariduses, haridusele tehtavaid kulutusi mõjutavad tegurid, 15-aastaste karjääriootused, õpetajaskonna koosseis ning eksamite mõju kesk- ja kõrgkooli pääsemisele.

Aruande koostas Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) ning see sisaldab andmeid 34 riigi, sealhulgas 21 EL-i liikmesriigi hariduse kohta.


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD