Amet hakkab järgmisel nädalal piiraladel marutaudivaktsiini külvama

Veterinaar- ja toiduamet alustab järgmisel nädalal sügisest marutaudivastase vaktsiini külvamist Läti ja Vene piiriga külgnevatel aladel.

Amet alustab vaktsiinide külvamist järgmise nädala esmaspäeval, külvamist alustatakse Ida-Virumaast, jätkatakse Eesti-Vene maismaapiiril Kagu -ja Lõuna-Eestis ning seejärel liigutakse edasi piki Eesti-Läti piiri suunaga idast läände kuni Pärnu laheni, ütles ameti pressiesindaja BNS-ile. Rebaste ja kährikute suukaudseks vaktsineerimiseks kasutatakse spetsiaalseid peibutussöötasid, mille kalajahust massi sisse on peidetud kapseldatud marutaudi vedelvaktsiin. Vaktsiinsöötade külvatakse õhust väikelennukitelt. vaktsiini ei külvata linnade, asulate, teede ning veekogude kohal.

Alates eelmisest aastast ei külvata vaktsiini kogu riigis, vaid 20-40 kilomeetri ulatuses Läti piirist, 50 kilomeetri ulatuses Venemaa maismaapiirist ning 30 kilomeetri ulatuses Narva jõest.

Metsloomade suukaudne vaktsineerimine kestab orienteeruvalt 30. septembrini. Tänu vaktsineerimisprogrammile on viimase nelja aasta jooksul marutaudi Eestimaa pinnal diagnoositud vaid üksikutel juhtudel. Selleks, et nakatunud riikidest pärinevate rebaste ja kährikute vahendusel marutaud uuesti riiki ei tungiks, jätkatakse vaktsineerimist puhvertsoonis, mille laiuseks on20-50 kilomeetrit riigipiirist.

Marutaud on loomade ja inimeste ägedakujuline närvisüsteemi kahjustav viirushaigus, mis lõppeb alati surmaga.


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD