Ministeerium: kange alkoholi tarbimine Tšehhis on ohtlik

Eesti välisministeerium teatas, et Tšehhis on seoses alkoholimürgituse juhtumitega kange alkoholi tarbimine ohtlik.

6. septembrist alates on Tšehhis esinenud mitmeid traagilisi juhtumeid seoses kange alkoholi tarbimisega, teatas välisministeerium. Alkoholimürgituse tagajärjel on surnud 19 inimest ning kümned on paigutatud haiglatesse.

Politsei ning erinevad inspektsioonid viivad kõrgendatud tähelepanu ja sagedusega läbi kontrolle, mida on juba saatnud ka mõningane edu, kuid mürgituspuhangute allikat ei ole seni lõplikult fikseeritud. Mürgitusallika lõpliku tuvastamiseni on kange alkoholi tarbimine Tšehhis ohtlik.

Tšehhi tervishoiuminister on 14. septembri õhtust alates määramatuks ajaks kehtestanud kogu riigis üle 20-protsendilise alkoholi müügi keelu. Kioskites ja turgudel oli juba varem kolmapäevase otsusega keelustatud kangemate kui 30-protsendise alkoholisisaldusega jookide müük.

Tervishoiuminister Leoš Heger kinnitas ajakirjandusele, et muu hulgas ka hotelle ja isegi lennureise hõlmav keeld võib kesta veel mitmeid nädalaid.

Tšehhi politsei teatas neljapäeval, et on leidnud vähemalt 19 inimese elu nõudnud metanoolimürgituse võimalikud allikad. Riigi kirdeosast, kus elas suurem osa ohvritest, peeti kinni kaks kahtlusalust, kellelt konfiskeeriti 400 liitrit salaalkoholi. Zlini linnas tuli ühes garaažis päevavalgele umbkaudu 500 pudelit ja mitu vaati ebaseaduslikku alkoholi, mille koostist on asutud analüüsima.

Heger ütles, et suurem osa mujalt võetud alkoholiproovidest sisaldasid ohtlikus koguses metanooli.

Kaks inimest on metanooli mürgitusse surnud ka Poolas ja veel üks Slovakkias. Tšehhis on mürgitusnähtudega haiglas veel 24 inimest, neist mitme seisund on kriitiline ja arstide hinnangul ei õnnestu neid päästa. Mitmed on pimedaks jäänud ja mõned koomas. Kannatanutele sai saatuslikuks metanooli sisaldanud viin ja rumm.


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD