Eesti perekonnale last kandev asendusema pandi Ukrainas vangi

pilt on illustratiivneUkraina võimud süüdistavad Eesti perekonnale last kandva asendusema väikelapse müügis, vangistatud naine eitab süüd, kirjutab Eesti Päevaleht.

Ajaleht kirjutab, et teadlastest Eesti paar, kel aastate jooksul ei õnnnestunud last saada, valisid asendusemaks Ukrainas Donetskis elava Svetlanana, kes on koos 19-aastase tütre ja nelja-aastase pojaga elav üksikema.

Svetlana on sünnitanud teistele inimestele kaks last. "Eestlased tegidki otsuse Svetlana kasuks, sest ta tundus neile vastutustundlik ja mõistlik ning oli ka nõus nendega ametliku lepingu sõlmima," ütles Eesti Päevalehele kohaliku ajalehe Komsomolskaja Pravda ajakirjanik. Tema sõnul korraldas naine ka heategevusfondi vähekindlustatud perede laste abistamiseks.

Ajalehe andmetel leppis Eesti perekond Svetlanaga kokku, et asendus­ema tasu on 15 000 dollarit pluss 400 dollarit iga raseduskuu eest. Ka kõik ravimite ja meditsiiniliste protseduuride arved laekusid eestlastele.Kaks nädalat pärast protseduuri näitas analüüs, et 50-protsendise tõenäosusega on Svetlana lapseootel.

Ootamatult pandi aga Svetlana vangi. Süüdistuse järgi olevat Svetlana võtnud ühest halvasti toimetulevast perekonnast kolmekuuse lapse ja viinu ta teise, paremini toimetulevasse perre, kes nõustus lapse eest hoolitsema. Prokuratuuri väitel olevat naine saanud selle eest saanud ka tasu. Paragrahv, mille alusel Svetlanat kahtlustatakse, näeb süüdimõistmise korral ette 8–15-aastase vangistuse.

Svetlana tütar ütles ajalehele, et tema ema peale on alusetult kaevatud ning seda tegi tollesama väikelapse ema. Neiu sõnul ei prokuratuur esitanud ka süüdistust.

Ajalehe andmetel on Ukraina ametivõimud seadnud kahtluse alla ka Svetlane raseduse.

Tütre sõnul on emal käimas neljas raseduskuu. Neiu sõnul loodavad nad, et otsus kriminaalasja kohta tuleb septembri lõpuks.

Eestlastest paar teatas ajalehele saadetud avalduses, et olukord on tekkinud tänu Eesti vananenud seadusele, mis keelab surrogaatemaduse.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD