Euroopa pettusevastane amet nõuab Eestilt 9 miljoni euro maksmist

Euroopa pettusevastane amet OLAF nõuab riigilt korrumpeerunud ametniku tõttu enam kui 9 miljoni euro suuruse Euroopa abiraha tagasimaksmist, kirjutab Eesti Päevaleht.

Euroopa Komisjoni uurimisasutus OLAF teatas, et keskkonnaministeeriumi veeosakonna projektide büroo nõunikuna töötanud Kristo Kärmase ebaseadusliku tegevuse tõttu tuleks Eestil tagastada 9,087 miljonit eurot ehk vanas rahas 142 miljonit krooni Kohila veemajandusprojektile ettenähtud toetusraha.

OLAF-i konfidentsiaalse raporti järgi tuvastasid nad Kohila projekti puhul „otsese huvide konflikti”, sest Kärmas koostas nõutud teostatavusuuringu tehnilise osa, kontrollis mitteametlikult projekti enne selle esitamist keskkonnainvesteeringute keskusele (KIK) ja osales pärast ise hindamiskomisjonis.

Veel tõdetakse OLAF-i aruandes, et eurotoetuse saaja OÜ Kohila Maja tellis kogu projekti rahastustaotluse koostamise AS-ilt Infragate Eesti, kelle allhankija oli OÜ Alkranel. Eesti ametiasutused tuvastasid oma uurimise käigus Kärmase seotuse nende ettevõtetega Kohila veemajandusprojekti koostamisel.

Kristo Kärmas mõisteti mullu ka kohtulikult pistise võtmises süüdi ning karistati vangistusega, mis asendati üldkasuliku tööga.

Rahandusministeerium ja Keskkonnainvesteeringute keskus ei nõustus siiski OLAF-i hinnanguga ja leiavad, et Kärmas ei teinud sellele projektile raha eraldamist soovitanud komisjonis tööd üksinda, vaid kaasatud oli palju muid sõltumatuid ja ausaid eksperte. Samuti oleks kogu raha tagasi küsimise tulemus vaid Kohila vallale kuuluva vee-ettevõtte kiire pankrot.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD