Herman Simm lekitas Venemaale üle 3000 saladokumendi

pilt on illustratiivne  foto: Aigar Nagel

Eesti kaitsepolitsei teatas uudisteportaalile EUobserver, et Herman Simm andis Venemaa välisluureteenistusele SVR üle vähemalt 3294 Eesti sisedokumenti, vahendab Eesti Päevaleht.

Nende hulgas oli 386 Euroopa Liidu ja NATO-ga seotud dokumenti kommunikatsioonisüsteemide, vastuluure ja kaitsepoliitika kohta ja osal oli märge „Confidentiel UE” või „Secret UE”.

Simm tavatses käia Brüsselis NATO seminaridel. Üks kõrgetasemeline Euroopa Liidu ametnik ütles portaalile EUobserver, et üks Simmi kontaktisikuid Brüsselis oli Venemaa Euroopa Liidu suursaadiku Vladimir Tšižovi poeg Vassili Tšižov, kes on ka ise diplomaat. Vassili Tšižov saadeti Belgiast välja 2009. aastal.

„Nad ei saanud otsest ligipääsu [Euroopa Liidu ja NATO] kommunikatsioonisüsteemidele. Nad said mõningast aimu, kuidas see süsteem töötab... Loomulikult SVR tahtis seda. Aga Simm ei suutnud neid aidata,” ütles kapo vastuluurejuht Aleksander Toots.

Vladimir Tšižov nimetas Simmi juhtumit naeruväärseks. Tema sõnul kasutas NATO ta poega Vene-vastaseks PR-trikiks.

Eesti kaitseministeeriumis riigisaladuste kaitsmise eest vastutanud Simm vahistati 2008. aasta septembris ning talle esitati süüdistus riigisaladuste paljastamises Venemaale alates 1995. aastast. Ta tunnistas end süüdi ning sai karistuseks 12,5-aastase vangistuse.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD