Tõnis Arro: Eesti inimesed ei ole eriti ettevõtlikud

Eesti Arengufondi juhatuse esimees Tõnis Arro ütles riigikogu ees antud ülevaates, et fondi investeerimistegevus on olnud edukas, kuid muret valmistab eestlaste madal ettevõtlikkus.

Eesti Arengufondi juhatuse esimees Tõnis Arro ütles, et peale varases arengufaasis olevatesse ettevõtetesse investeerimise tegeleb Arengufond ka turu elavdamisega.

„Meie investeerimise põhimõtted on, et ei tohi kunagi võtta enamusosalust ja investeerime alati erainvestoriga koos ja meie investeerimisperiood on lühike, orienteeruvalt viis aastat,“ sõnas ta. „Tähtis on mõista, et meie investeerimistegevus on olnud edukas. Varases faasis, kus enamik ettevõtteid ebaõnnestub, oleme meie teeninud raha, mis on suhteliselt erakordne.“

Arro sõnul on murekohaks eestlaste vähene huvi ettevõtjaks saamise vastu.

„Ülikooli lõpetajad unistavad pigem sellest, kuidas saada tasuv töökoht. Me oleme umbes poole vähem ettevõtlikud kui ollakse Euroopa Liidus keskmiselt,“ tõdes ta. „Enamik Eesti ettevõtteid on niisugused, kus on 1–9 töötajat. Ja veel kurvem on, et enamik, kel tuleb mõte hakata ettevõtjaks, ei tee seda kunagi teoks.“

Kui kõigile nendele inimestele, kes tahavad proovida, oleks pakkuda kogenud ettevõtjast äritreener, siis peaks jõudma selleni, et sünnib 1000 tüüpettevõtet, mida muidu ei sünniks, arvas Arro.

Eesti Arengufond alustas tegevust 2007. aasta aprillis. Riigikogu kutsus Arengufondi ellu selleks, et algatada ja toetada Eesti majanduses ning ühiskonnas  muutusi, mis kiirendaksid meie majandusstruktuuri kaasajastamist, viiksid ekspordi kasvule ja aitaksid luua uusi kõrget kvalifikatsiooni nõudvaid töökohti.

Nende eesmärkide saavutamiseks korraldab fond arenguseiret ning teostab koos erainvestoritega riskikapitali investeeringuid Eesti uuenduslikesse, kasvavatesse ja rahvusvahelise potentsiaaliga ettevõtetesse.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD