Andrus Ansip: usuta vabadusse ei ole loodud ühtegi vaba riiki

Peaminister Andrus Ansip ütles oma vastupanuvõitluse päeva puhul tehtud pöördumises, et usuta iseseisvusesse ja vabadusse ei ole loodud ega üles ehitatud ühtegi vaba riiki.

"On küll õige, et oleme julgeolekupoliitiliselt lõimunuim riik Põhjalas ning koos sellega on meie riikliku turvalisuse raam kindlam kui kunagi varem ajaloos," ütles Ansip valitsuse pressiesindaja vahendusel. "Ometi teame oma kogemustest, et vabadus on habras aare, mille väärtust ja kindlustamise kohustust peame endale alati üle kinnitama, et see käest ei pudeneks. Meelekindluseta, usuta iseseisvusesse ja vabadusse ei ole loodud ega üles ehitatud ühtki vaba riiki," lisa Ansip. Tema sõnul on see teadmine asjakohane ka praegu, kui julgeolekuolukord maailmas muutub kiiresti ning ohud ei pruugi jätta puudutamata kedagi.

"Vastupanuvõitluse päeval mäletame neid Eesti riigimehi, kes 68 aastat tagasi kõigi okupatsioonijõudude kiuste siin maalapil seadusliku Eesti riigivõimu taaskehtestasid. Näiliselt lootuseta olukorras, praegu kujuteldamatu sõjaaegse surutise tingimustes tuli kokku Otto Tiefi juhitud valitsus," ütles Ansip. "See oli puhas, kaugelenägelik riigiõiguslik akt, mis süstis rahvasse meelekindlust ja aitas vabaduseaadet kanda ka järgnevatel aastakümnetel kuni iseseisvuse taastamiseni," lisas Ansip.

"Visa vastupanuvaim, püüe vabaduse ja õigluse poole on kohustus, mille äratundmine ei piirdu vaid Eesti riigimeeste ja "Pitka poiste" tegudega 1944. aasta septembris. See arusaam on meile omane olnud veel ennegi, kui võitlesime Vabadussõjas kätte oma riigi, ja on ka tänapäeval," ütles peaminister. "Oleme tänu oma visadusele vaba rahvas vabal maal. Kõikidele rahvastele ei ole seda antud. Meist igaühe kohus on oma riiki ja vabadust hoida ja seda ähvardavatele ohtudele vaimus ja teos vastu seista," ütles Ansip.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD