Mart Sanderi galerii kaudu jõudsid oksjonile võltsitud kunstiteosed

Mart Sanderi galerii kaudu jõudsid oksjonile võltsitud maalid, Sanderi sõnul on süüdlaseks keegi tema meeskonnast ning ta ise polnud võltsingutest teadlik, kirjutab Eesti Päevaleht.

Juuli alguses pani Saksamaa kunstikoguja eBay oksjonil müüki Ria Picco-Rückerti allkirja ja dateeringuga maali. 24 pakkuja toel jõudis maali müügihind 322 euroni ning see leidis endale lõpuks omaniku Eestis.

Esmaspäeva õhtul pidi toimuma maali uus müük. Seekord oli taiesele väikesed detailid juurde lisatud, aga nende abiga paisus maali alghind oksjonil juba 3600 euroni. Kui Saksa eBays müügil olles kandis maal Picco-Rückerti allkirja, siis esmaspäevasel oksjonil oleks seda müüdud tuntud eesti kunstniku Andrus Johani nime all, kelle allkiri on esialgse autori signeeringu asemel pildi nurka ilmunud. Seejuures on pildile lisandunud ka punane viisnurk.

Christoph Sachadä, kes punatähe juurde saanud maali eBays müüs, tunnistas Sanderi galerii oksjonil oleva pildi täpselt samaks, mis temalt osteti, kuid mõistagi väikse mööndusega. Tema sõnul on maal sama, kuid allkiri enam mitte. "[Maali] ostja nimi oli Mart Sander," sõnas ta.

Sanderi ütles lehele, et tegu on kellegi pahatahtliku teoga. "Tõepoolest, pean möönma, et siinkohal olen vist asju vähe kontrollinud, sest "Antiigireporteri" oksjon toimib süsteemil, kus meile tuuakse töid, mida me välja ei osta, vaid vahendame, ja ennegi on siia sattunud asju, millest olen kuulnud, et neid on varem pakutud ka teistele galeriidele,” sõnas Sander.

Sanderi hinnnagul on allkirja lisanud mõni tema assistentidest.

Kahtluse all olevad maalid võttis Sander esmaspäeva õhhtul toimunud oksjonilt maha.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD