Urmas Paet: vägivald Gruusia vanglates on lubamatu

pilt on illustratiivneVälisminister Urmas Paeti sõnul on Gruusia vanglates aset leidnud vägivald ja piinamine täiesti lubamatu.

Paet ütles BNS-ile, et Eesti peab täiesti lubamatuks Gruusia vanglates aset leidnud vägivalda ja piinamist ning inimõiguste tagamine on kõigi riikide kohustus ja õigusriigi alustala. „Gruusia valitsus on vägivalla vanglates hukka mõistnud ning me loodame, et Gruusia valitsus teeb kõik võimaliku asetleidnud vägivallajuhtumite uurimiseks ja süüdlaste kohtu ette toomiseks ning selliste juhtumite välistamiseks tulevikus;“ sõnas välisminister.

Eesti suurim opositsioonipartei Keskerakond viib eelmisel nädalal Gruusias lahvatanud vanglavägivalla skandaali riigikogu saali ja küsib välisminister Urmas Paeti hinnangut sellele juhtumile. Keskerakond soovib välisministrilt hinnangut inimõiguste olukorrale Gruusias ja Eesti käitumist selle juhtumi taustal. Veel küsib opositsioonipartei Paetilt, missugust nõu peaks Eesti kujunenud olukorras andma Gruusia kodanikele.

18. septembril avalikustas Gruusia kohalik opositsiooniline telekanal TV9 video, kus vangivalvurid peksavad alasti kistud vange ja vägistavad neid kumminuiadega. Video lekkis väidetavalt ühe endise vangivalvuri kaudu, kelle sõnul piinati vange kogunisti siseministeeriumi käsul.

Möödunud nädala neljapäeval astus massiliste vanglapiinamiste ilmsikstuleku tõttu tagasi Gruusia siseminister Bahho Ahalaja, päev varem lahkus ametist vanglateminister Hatuna Kalmahhelidze. Vanglaskandaali valla päästnud endine vanglaametnik Vladimir Bedukadze palus eelmise nädala neljapäeval Belgialt poliitilist varjupaika. Asüülitaotluse esitamist kinnitas Bedukadze ise meediale antud usutluses.

Kaadrid on vähem kui kaks nädalat enne Gruusia parlamendivalimisi tekitanud laialdast meelepaha ja kutsunud esile rahvusvahelise hukkamõistu.

President Mihhail Saakašvili on kinnitanud oma kavatsust süüdlasi karistada ning Gruusia prokuratuur on võtnud vahi alla 11 vanglaametnikku. Saakašvili on tunnistanud videote ehtsust, kuid öelnud, et see on osa tema vastaste rahastatud valimiskampaaniast.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD