Leivatehase töötajate koondamine tõi töövaidluskomisjoni 100 kaebust

Juuni alguses Pere leivatehasest koondatud töötajad pole saanud siiani kätte viimase kuu palka, puhkuseraha ja seadusega määratud koondamistasu, üle saja leivatehase töötaja on pöördunud töövaidluskomisjoni, kirjutab Tartu Postimees.

Mitu leivatehase endist töötajat ütles ajalehele, et nad said koos koondamisteatega firma juhatuselt kinnituse, et neile makstakse lõpparve hulgas nii väljateenitud puhkusetasu kui ka koondamishüvitis, kuid raha pole nad saanud.

Tartumaa tööinspektsiooni andmetel on aprilli lõpust alates Pere töötajatest pöördunud töövaidluskomisjoni poole 111 inimest. Tööinspektsiooni jurist Egon Raim ütles lehele, et Pere firmaga toimunu on praegu menetluses, kuid päris täpselt pole nemadki veel aru saanud, mida omanikud on teinud.

"Ka tööinspektsioon ei saa veel väga hästi aru, mis seal on. Me ei tea kõiki neid võlaõiguslikke lepinguid, mida Pere ja teised asjaosalised on omavahel kokku leppinud. Meile on veel segane, kes on omanik ja kes on kes," lausus Raim.

Raimi sõnul on töötajate ainuke lootus maksmata jäänud raha saada pankrotimenetluse kaudu. "Kust midagi võtta ei ole, sealt ei võta surm ka, aga kui ettevõte läheb pankrotti ja tal puuduvad varad võlanõuete täitmiseks, hüvitab riik töötajale vabariigi keskmise töötasu kuni viie kuu ulatuses," selgitas Raim.

Pere ajutiseks pankrotihalduriks määratud Indrek Lepsoo ütles ajalehele, et ta on Pere juhatusega saanud kontakti ning tema teabenõudega tegeletakse. "Esmaspäevaks on mulle lubatud andmeid ja siis saab midagi juba öelda," rääkis Lepsoo, kelle sõnul on temaga ühendust võtnud juba ka mitmed endised leivatehase töötajad.

Tartu Postimehe küsimustele jättis Pere ehk uue nimega Lõuna Toiduainetetööstuse AS-i juhatuse liige Meelis Virro vastamata, põhjendades oma kirjas, et ei pea kommentaaride andmist võimalikuks seoses ajutise halduri määramisega.

Tartu maakohus algatas möödunud reedel ettevõtja Rein Kilgi osalusega toiduainetööstuse kontserni Pere AS-i pankrotimenetluse, määrates ajutiseks pankrotihalduriks Lepsoo. Pankrotihalduri sõnul taotlesid Pere võlausaldajad Unicredit AG ja Silvealteks Grupp OÜ ka Pere varade müüki.

Möödunud nädalast kannab Pere kontsern nime Lõuna Toiduainetetööstus ja leivatehas OÜ Pere Pagar nime LT Pagar OÜ.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD