Eesti osaleb 2015. aastal EXPO maailmanäitusel

Valitsus otsustas oma neljapäevasel istungil, et Eesti osaleb 2015. aasta maailmanäitusel EXPO, mis toimub Milanos ja mille peateemad on toit ja energia.

Ettepaneku Eesti osalemiseks EXPO-l tegi valitsusele majandus- ja kommunikatsiooniminister.

Hinnanguliselt maksaks ajavahemikul 1. maist kuni 31. oktoobrini 2015. aastal toimuval EXPO-l osalemine Eestile 3,7 miljonit eurot.

Varasema info põhjal taotles majandus- ja kommunikatsiooniministeerium maailmanäitusel osalemiseks riigieelarvest järgmisel aastal 100 000 eurot, 2014. aastal üks miljon eurot ja 2015. aastal 2,6 miljonit eurot.

Itaalia ootab EXPO-t külastama kokku 20 miljonit inimest, kellest kolmandik oleks väliskülalised. Eeldusel, et 10 protsenti külastajatest külastab ka Eesti paviljoni, külastaks Eesti paviljoni kaks miljonit inimest, mis teeks üle 11 000 inimese päevas. Keskmiseks päevaseks külastajate arvuks hinnatakse 140 000 inimest. Keskmiseks kontakti hinnaks tuleks seega 3,7 miljoni eurose eelarve korral arvestuslikult 1,85 eurot.

Eesti väljapaneku kontseptsiooni ei ole veel hakatud ette valmistama. Näituse teema "Feeding the Planet, Energy for Life" pakub ministeeriumi hinnangul ekspositsiooni kujundamiseks mitmekülgseid võimalusi ning sellega on mõtet hakata põhjalikult tegelema peale osalemise otsustamist.

Oma osalemisest või mitteosalemisest teatamiseks peab Eesti saatma ametliku kirja Itaalia valitsusele läbi diplomaatiliste kanalite.

21 . augusti seisuga on oma osalemisest maailmanäitusel teada andnud 94 riiki, kokku ootab Itaalia osalema vähemalt 150 riiki. Tegemist on niinimetatud põhi-EXPOga, mis toimub iga viie aasta järel, viimati toimus see 2010. aastal Šhanghais. Šanghai maailmanäitusel osalemine läks Eestile maksma 3,8 miljonit eurot.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD