Juhan Parts: ära tuleks oodata ka teiste elektrimüüjate hinnapakkumised

pilt on illustratiivneMajandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles neljapäevases Terevisioonis ja ajalehele Eesti Päevaleht riigile kuuluva Eesti Energia uusi hinnapakette kommenteerides, et kindlasti tuleb turule juurde uusi elektrimüüjaid ning mõistlik on lepingu sõlmimisega mitte kiirustada ja need ära oodata.

"Turule tuleb ettevõtteid kindlasti juurde ja tekib ka reaalne konkurents," märkis minister. Tema sõnul on tarbija seisukohast tegemist suure muutusega ja sellele ei ole mõtet kohe reageerida. "Tarbija peab ka teadma, et mitte midagi ei juhtu, kui ta seda valikut mida meile pakutakse, kohe ei tee."

Väiketarbija jaoks ei pruugi tema sõnul ka üldteenusele jäämine tähendada tingimata oluliselt kallimat hinda. Kuna üle 90 protsendi inimestest ei kasutada elektrit kütmiseks ja nende tarbimismaht on üsna väike, siis soovitas minister neil rahulik olla. Keskmises pere-eelarves, mis ei kasuta elektrit kütmiseks, suurenevad elektri kulud Eesti Energia poolt praegu pakutavate pakettidega tema sõnul neli-viis eurot.

Minister märkis Põhjamaade kogemusele viidates, et ettevõtted ise vaatavad, millal on sobiv aeg turule tulla ja mõistlik konkureerida.

Parts ütles lehele, et Eesti Energia oleks pidanud olukorda tarbijatele paremini selgitama ja põhjendama ka hindade tõstmise vajalikkust. Järgmisest aastast peab Eesti Energia elektri tootmiseks hakkama suures mahus ostma süsinikdioksiidi kvooti, mis tõstab ministri sõnul ka tootmiskulusid.

Partsi hinnangul ärritabki inimesi kõige rohkem tõneäoliselt olukorra muutus, kuna varem on elekter ja selle hind kogu aeg olnud ette määratud. "Kuid reaalne olukord on juba ammu teine, hind kujuneb turul," lisas ta.

Teisipäeval avalikustas Eesti Eenrgia oma uued hinnapaketid, mille kohaselt aastase fikseeritud hinnaga lepingu keskmine elektrihind oli 5,95 eurosenti kilovatt-tunnist. Kolmapäeval avalikustas oma hinnapaketid järgmisest aastast turule sisenev Energia 220, mis lubas pakkuda konkurentidest soodsamat hinda. Nende pakkumine ettemaksuga fikseeritud hinnapaketi puhul on 5,86 eurosenti kilovatt-tunnist.

Praegu maksab kaks kolmandiku Eesti Energia jaeklientidest kilovatt-tunni eest 3,78 eurosenti.

12-09-26 - Elektrimüüja Energia 220 avalikustas kolmapäeval oma hinnapaketid

12-09-25 - Eesti Energia tõstab tuleval aastal kilovatt-tunni hinda 57 protsenti


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD