Omavalitsused saavad gümnaasiumi rajamiseks kuni 6 miljonit eurot

Regionaalminister Siim Kiisler allkirjastas lõppenud nädalal määruse, mis annab omavalitsustele võimaluse saada toetust eraldiseisvatele gümnaasiumidele hoonete rajamiseks või ka sellega kaasnevateks ümberkorraldusteks põhikoolihoonetes, toetussumma võib ulatuda kuni 6 miljoni euroni.

"Maakond on täna see üksus, mille piires inimesed enamasti liiguvad ning meie eesmärgiks ongi tugevdada just maakonnakeskuseid ning luua sinna paljude võimalustega kaasaegsed gümnaasiumid kogu piirkonna lastele," ütles Kiisler ministeeriumi teatel. "Muidugi on väga hea, kui gümnaasium asub kodule hästi lähedal, aga ma usun, et kõikide vanemate jaoks on eelkõige oluline, et tema laps saaks hea hariduse" lisas Kiisler.

Gümnaasiumivõrgustiku korrastamise meetmest annab riik toetust nende hoonete rajamiseks või rekonstrueerimiseks, kus hakkab või jääb tööle eraldiseisev gümnaasiumiaste. Toetatakse ka nende hoonete ruumiprogrammi kohandamist, kus gümnaasium suletakse ja jääb toimima põhikool. Toetust ei saa õpilaskodudesse või spordihoonetesse investeerimiseks.

Toetuse minimaalne suurus on 250 000 eurot ning maksimaalne suurus 6 miljonit eurot. Projektide rahastamiseks on perioodiks 2007–2013 kavandatud Euroopa regionaalarengu fondist 23 673 933 eurot. Omafinantseeringu määr on 15 protsenti.

Toetust saavad taotleda vähemalt 540 õpilasega eraldiseisva gümnaasiumi moodustamiseks Tallinn, Tartu, Pärnu ja Narva. Teiseks võivad eraldiseisva gümnaasiumi moodustamiseks toetust taotleda Kuressaare, Kärdla, Paide, Põlva, Rakvere, Valga, Viljandi ja Võru linn ning Jõhvi ja Rapla vald.

Ülejäänud taotlejatena näeb eelnõu ette vähemalt 10 000 rahvastikuregistrijärgse elanikuga omavalitsuse üksusi, kus on taotluse esitamise hetkeks juba moodustatud eraldiseisev gümnaasium. Lisaks võib taotlev omavalitsus kaasata projekti partnerina ka sama või naabermaakonna kohaliku omavalitsuse.

Taotlusi projektide rahastamiseks saab esitada taotlusvooru raames. Taotlusvooru tähtaja ja toetuseks eraldatavate vahendite mahu kinnitab regionaalminister ning kuulutab välja EAS peale määruse jõustumist.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD