Ilvese hinnangul on politseiniku ründaja ära teeninud karmi karistuse

Pilt on illustratiivne  FOTO: Aigar NagelPresident Toomas Hendrik Ilvese hinnangul on politseiniku ründamise puhul tegemist rünnakuga Eesti riigi vastu ja leebed karistused ei ole sellistel puhkudel õiged.

"Minu suhtumine on selge: kes ründab politseiametnikku, see ründab riiki. Siin ei ole tegu tavalise kaklusega," ütles president Ilves reedel kohtumisel Eesti õiguskaitseasutuste ja siseministeeriumi juhtidega.

Presidendi sõnul ei ole õige, et politseinike ründajad saavad tavaliselt kokkuleppemenetluses prokuröri nõusolekul sageli tingimisi karistuse, rahatrahvi või üldkasuliku töö.

"Olen mures viimastel kuudel avalikkuse ette jõudnud sündmuste üle, mis tekitavad inimestes ebakindlust, tunnet, et nende turvalisus väljaspool suuremaid linnu ei ole tagatud," ütles Ilves kohtumisel, kus osalesid siseminister Ken-Marti Vaher, peaprokurör Norman Aas, politsei- ja piirivalveameti peadirektor Raivo Küüt ning siseministeeriumi asekantslerid Erkki Koort ja Leif Kalev.

Riigipea rõhutas, et riigi tähtsaim ülesanne on anda kodanikele turvalisus, sestap lubavadki kodanikud riigil kasutada sisemaise julgeoleku tagamiseks õigustatud jõudu. "Praegu on kannatajateks nii seaduskuulekad kodanikud kui ka oma tööd tublilt tegevad politseinikud," tõdes riigipea.

Tema sõnul peab politsei olema kodanikele lähedal, nähtav ja seaduslikult jõuline. Selleks on vajalikud senisest paremad riskianalüüsid ning ohuhinnangutes tuleb keskenduda ka avalikule turvatundele.

Politseinike vastaste rünnakute teema tõusis aktuaalseks oktoobri alguses pärast seda, kui avalikkuse ette jõudis juhtum, kuidas Viljandis ründas agressiivne jõuk neid korrale kutsuma tulnud politseinikke ja peksis neid. Juhtunu menetlejad lahendasid süüasja kokkuleppemenetluses ning osa ründajaid said reaalse ja osa ründajaid tingimisi vanglakaristused.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD