Parts: valitsus peab varsti otsustama teise uue elektrijaama rajamise

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul peab valitsus lähikuudel otsustama, kas alustada uue Auvere põlevkivielektrijaama teise ploki ehitust.

"Meil seisab lähiajal ees otsus, kas teeme ka teise jaama," ütles Parts ajalehele Postimees. Praegu Auvere põlevkivielektrijaama esimest plokki ehitava Prantsuse kontserniga Alstom sõlmitud leping lubab Eesti poolel hiljemalt tuleva aasta keskel otsustada, kas rajada teine energiaplokk.

Parts ütles, et Leedu uue tuumaelektrijaama rajamise referendumi tulemused suurendavad tuumajaama projekti riske. Enamik valijaid oli nädalavahetusel toimunud Leedu rahvahääletusel tuumajaama rajamise vastu.

"Kui samal ajal koos sooviga saada partneritelt lõplikke allkirju tekib rahvahääletus, siis see näitab teatud ebastabiilsust ja tõstab riske," ütles Parts. "Poliitiline turbulents tõstab riske, oleme Leedu partnerile kogu aeg öelnud, et jaama investeering peab olema majanduslikult tasuv."

Referendumi järel on Auvere teise energiaploki rajamine Partsi sõnul muutunud tõenäolisemaks. "Kui rahvusvaheline koostöö läheb aina raskemaks, sisi eriti pärast referendumit muutub teine Narva jaam realistlikumaks, kui see oli enne referendumit," ütles Parts.

Partsi sõnul on praegu ehitatava põlevkivielektrijaama esimene etapp majanduslikult tasuv ning selle on heaks kiitnud Euroopa Komisjon. "Me ei tõsta riigieelarvest raha Narva jaamadesse, vaid enamik kapitalist tuleb võlakapitalist. Praegu on projekti tasuvust hinnanud ka võlausaldajad. Projekti majanduslik perspektiiv on päris hea," ütles Parts.

Ajalehe teatel oleks Eesti ja Läti nõus Visaginase jaama ehitamise kontsessioonileppega ühinema juhul, kui Leedu parlament selle uuesti avaks ja kirjutaks sisse partnerite soovid. Seda seisukohta riigid ametlikult siiski ei kinnita, kirjutab leht.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD