Vägivallatsenud politseinikust sai Kohtla-Järve linnaametnik

vtIda-Virumaa Kohtla-Järve linnavalitsus võttis oktoobri algusest transpordi spetsialisti ametikohale tööle korduva vägivallatsemise eest tingimisi vangi mõistetud endise politseiniku Andrei Poludetkini, kelle tingimisi karistus veel kestab, kirjutab Põhjarannik.

Kuigi avaliku teenistuse seaduse kohaselt ei või isikut, kellel on karistus tahtliku toimepandud kuriteo eest, võtta teenistusse kohaliku omavalitsuse ametnikuna, leiab Kohtla-Järve linnasekretär Anna Generalova, et linna juhtkond pole Poludetkini tööle võtmisega seadust rikkunud.

"Eesti Vabariigi põhiseaduse paragrahvi 146 kohaselt mõistab õigust ainult kohus. Seega on seaduse mõtte tõlgendamine ka ainult kohtu pädevuses," märkis Generalova vastuses Põhjaranniku järelepärimisele.

Ta märkis, et transpordi spetsialisti tööülesanded on ühistranspordi arengu koordineerimine linnas, maakonna elanike liikumisvajaduse uuringute läbiviimine, linnaliinide sõiduplaanide koostamine, kommertsliinide sõiduplaanide kooskõlastamine, parkimiskorra väljatöötamine, sõitjateveo sõidukikaartide ning tegevus- ja liinilubade väljastamine ning järelevalve teostamine. Kohtla-Järve linnavalitsus on seisukohal, et need ülesanded ei ole seotud riigikohtu kriminaalkolleegiumi otsuses toodud tegevuskeeluga.

Põhjarannik saatis Andrei Poludetkini ametnikuna tööle võtmise seaduslikkuse kontrollimiseks päringu rahandusministeeriumile, mille pädevuses on avaliku teenistuse põhiväärtuste ja eetika tugevdamine. Ministeerium lubas anda vastuse järgmisel nädalal.

Andrei Poludetkinil on mäehariduskeskuses omandatud keskeriharidus, mis ei ole transpordivaldkonnaga seotud. Kohtla-Järve abilinnapea Viktoria Tsventarnaja põhjendas Andrei Poludetkini töölevõtmist sellega, et muud valikud ei olnud, kuna tema avaldus oli ainus, mis ametikoha täitmiseks korraldatud konkursile laekus.

Andrei Poludetkin ise oma minevikku ega sobivust uude ametisse kommenteerida ei soovinud.

Viru maakohus mõistis mullu 16. septembril tingimisi vangi politseinikuna töötanud Andrei Poludetkini, kes uurimisandmetel kasutas oma tööülesandeid täites korduvalt erinevate inimeste puhul põhjendamatut vägivalda.

Kohus leidis, et Andrei Poludetkini süü võimuliialduses on tõendatud ning määras talle kahe aasta ja kaheksa kuu pikkuse tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga. Ühtlasi võttis kohus talt kolmeks aastaks õiguse töötada riigi- või kohaliku omavalitsuse asutuses või eraõigusliku juriidilise isiku ettevõttes ametikohal, kus temale on pandud juhtimise-, haldamise- või järelevalveülesanded või võimuesindaja ülesanded.

Hiljemalt katseaja lõpuks on Poludetkin kohustatud heastama kuriteoga tekitatud kahju ning käitumiskontrolli ajal on ta kohustatud osalema sotsiaalprogrammis. Kohus mõistis mehelt tsiviilhagide katteks välja 101 eurot, samuti peab ta tasuma menetluskulude katteks ja sundrahaks kokku 1961 eurot.

Eeluurimisel kogutud andmetel pani mees esimese süüteo toime 16. mail 2009, kui politsei patrulltoimkonnas olles kasutas Püssi linnas asuvas eluruumis ilma põhjuseta gaasirelva korteris viibinud kahe isiku suhtes. Seejärel kasutas ta ühe isiku suhtes sama elamu hoovis ebaseaduslikult füüsilist jõudu, erivahendit ja relva, lõi kannatanut teleskoopnuiaga, pani talle käerauad, lõi seejärel jalaga ning lõpuks lasi ka gaasi, tuvastas uurimine.

Eeluurimise selgus, et Poludetkin kasutas põhjendamatut jõudu ka sama aasta 16. juulil, kui märkas öisel ajal Jõhvis Hariduse tänaval põõsastes oma loomulikku vajadust rahuldanud naist. End korrakaitsjana esitlemata jätnud Poludetkin haaras teleskoopnuia ja lõi urineerinud naist ning kui naisele tema sõbranna appi tõttas, sai ka tema nuiaga hoobi, lisaks lasi politseinik tema suunas gaasi. Naiste appikarjetele reageeris juhuslik mööduja, kes sai samuti politseiniku käest teleskoopnuiaga hoobi ning gaasirelvast gaasi, tuvastas uurimine.

Kohtueelse uurimise lõppedes esitas Viru ringkonnaprokuratuur mehele süüdistuse võimuliialduses, mille eest näeb karistusseadustik kohtus süüdimõistmisel ette kuni viieaastase vangistuse.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD