Savisaar soovib tasuta ühistranspordi laienemist kogu riigis

Tallinna linnapea Edgar Savisaare sõnul soovib pealinn, et tasuta ühistransport laieneb üle riigi ning linnavalitsus nõuab riigi valitsuselt pealinna algatuse järgmist.

Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ütles reedel Tallinna linnavalitsuse korraldatud konverentsil, mis on pühendatud tasuta ühiskondliku transpordi teemale, et tasuta ühistransport toob leevendust keskmist ja alla selle tulu teenivatele inimestele ja eriti lastega peredele. Ka elavdab tasuta ühiskondlik transport linnapea hinnangul kohalikku tööturgu, suurendades tööjõu liikuvust linna piires ning mõjub tervendavalt ka jaekaubandusele.

Teiseks eesmärgiks nimetas Savisaar keskkonnahoidu. Ta märkis, et ainus võimalus autouputuse vähendamiseks on ühistranspordi eelistamine sõiduautodele.

Savisaare sõnul ei kaota tasuta ühistransport maksumaksja raha, vaid omavalitsuste tulubaas sellest hoopis suureneb. Ta selgitas, et Tallinnas saab tasuta ühistranspordi rahastamise allikaks olema pealinna maksumaksjate arvu eeldatav suurenemine. „Meie hinnangul elab praegu Tallinnas 20-40 tuhat siin ametliku elukohata inimest – kui tasuta bussisõit motiveerib neist isegi vaid mõnda tuhandet registreerima oma tegelikku elukohta, on juba meie kulud tasa,“ ütles linnapea.

Tuues näiteks Prantsusmaa suurlinna naabruses asuva Aubagne linnapiirkonna, kus samuti on ühiskondlik transport tasuta, avaldas linnapea lootust, et Aubagne võiks olla eeskujuks Tallinna naaberomavalitsustele Harjumaal.

„ Meie eesmärk on, et tasuta ühistransport tekiks kõigis Eesti piirkondades ja me nõuame vabariigi valitsuselt sellekohast initsiatiivi järgimist. Kui Tallinn oma väikeste ressurssidega suudab pealinna elanikele pakkuda niisugust põhimõtteliselt uut teenust, siis peab ka vabariigi valitsus oma palju suuremate ressurssidega ülejäänud Eestis inimestele vastu tulema ja sama tegema. See on minu unistus ja varem või hiljem viiakse see ka teoks,“ ütles Savisaar.

Savisaar avaldas lootust, et peagi kujuneb välja üle-Euroopaline tasuta ühistranspordi pooldajate ühendus, milles osalejad vahetavad kogemusi, ning tutvustavad tasuta ühistranspordi ideed laiemalt.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD