Elektrilevi on tänavu muutnud tormikindlaks 1200 kilomeetrit liine

Võrguettevõtja OÜ Elektrilevi on muutnud tänavu üheksa kuuga ilmastikukindlaks ligi 1200 kilomeetrit elektriliine, samas kulub kogu liinivõrgu tormidele vastupidavaks muutmiseks veel aastaid.

Elektrilevi juhtimiskeskuse juhataja Taivo Tõnne sõnul on ettevõte üheksa kuuga ehitanud ja uuendanud 473 alajaama ning asendanud 1157 kilomeetrit tavalist õhuliini ilmastikukindla maa- ja õhukaabliga.

"Kokku 61 000 kilomeetri pikkusest liinivõrgust tähendab see küll üsna väikest osa, samal ajal kui investeeringud töödesse ulatusid 40 miljoni euroni. Siin on tähtis paigutada meil olevad vahendid esmajoones sinna, kus need annavad kõige suurema mõju. Suure võrgu kordategemine on pikaajaline projekt, kuid esimesed tulemused näitavad, et oleme õigel teel," nentis Tõnne Elektrilevi blogis.

Tema sõnul on investeeringud juba näidanud tulemust katkestuste aja vähenemisel. 75 protsenti klientidest saavad rikke korral voolu tagasi vähem kui kahe tunniga. Kui mullu üheksa kuu jooksul oli ühe katkestuse keskmine pikkus kliendi kohta 119 minutit, siis sel aastal 92 minutit ehk ligi veerandi võrra vähem.

Tõnne nentis, et investeeringud ilmastikukindla võrgu ehitamiseks saavad katkestuste vähenemise kaudu nähtavaks alles aastate pärast ning seda isegi olukorras, kus ettevõte investeerib võrgu töökindluse parandamiseks 70 miljonit eurot aastas.

"Tänast elektrivõrgu seisukorda mõjutab 1980. ja 1990. aastatel tekkinud "investeerimisauk", samuti on katkestuste taga palju metsa. Koos hajusa asustusega tähendab see, et võrgu uuendamiseks ja hooldamiseks tuleb ühe elektritarbija kohta investeerida rohkem kui nii mõneski teises Euroopa riigis," tõdes ta.

Tõnne sõnul on 36 protsenti kogu Elektrilevi võrgus toimunud katkestustest põhjustatud just tuule tõttu liinile langevatest puudest. "Teine elektriliinide talvine vaenlane on jäide, see on tekitanud ligi neli protsenti kogu rikkemahust. Et ennetada tormiga liinile kukkuvatest puudest tingitud katkestusi, on meie pikemaajaliseks sihiks kaablivõrgu ehitamine. Valdavalt tähendab see maakaablit, osades kohtades aga ka kaasaegset ilmastikukindlat õhukaablit. Viimane on maakaablist soodsam ja peab enamasti vastu ka puude kukkumisele ja muudele ilmastikumõjudele," märkis Tõnne.

Möödunud nädala reedel maha sadanud lumi ja tugev tuul tõid kaasa elektrikatkestuse rohkem 50 000 majapidamisele. Kõik majapidamised said voolu tagasi hiljemalt pühapäeva õhtuks. Rikked ei tulnud ühekorraga, vaid reedest pühapäevani kolme päeva jooksul pidevalt. Pärast reedel lõppenud tormiilma põhjustas jätkuvaid rikkeid temperatuuri nulli lähedal kõikumisest tekkinud jäide ja raske sulalumi, mis vajutas katki liine.

Voolu tagasi toomiseks töötas iga päev 60-80 brigaadi, kellest osadele kestsid tööpäevad hilisööni. Eelmise nädala lõpus oli keskmine voolukatkestuse pikkus kliendi kohta 130 minutit.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD