Valitsus hakkab ette valmistama riigi 100. aastapäeva tähistamist

Valitsus kavatseb lähiajal moodustada peaminister Andrus Ansipi juhitava komisjoni, mis hakkab ette valmistama Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistamist 2018. aastal.

Riigisekretär Heiki Loot saatis valitsusele arutamiseks korralduse eelnõu, mille järgi moodustab valitsus riigi 100. sünnipäeva tähistamise komisjoni. Komisjoni juhib eelnõu järgi peaminister ning sinna kuuluvad haridus- ja teadusminister, kaitseminister, kultuuriminister, välisminister, riigisekretär ja presidendi esindaja.

Komisjonil on õigus kaasata oma töösse riigi- ja kohaliku omavalitsuse ning vabaühenduste esindajaid, vastava ala asjatundjaid ja teisi isikuid.

Riigikantselei alustas riigi 100. aastapäeva programmi raamistiku ettevalmistamisega tänavu kevadel. Ühtlasi on juba alanud vabariigi 100. aastapäevale pühendatud filmi, kujutava kunsti ja teatrivaldkonna konkursside ettevalmistamisega ning institutsioonide ja ühenduste otsimisega, kellelt loodetakse panust riigi juubeli väärikasse tähistamisse.

Pärast valitsuskomisjoni moodustamist loob riigikantselei juhtrühma, kes töötab välja juubeliaasta programmi loomise alused ning kaardistab võimalikud koostööpartnerid. Juhtrühma juurde tuleb nõuandev kogu, millesse kaasatakse loomeliitude ja ühiskondlike organisatsioonide esindajad. Ühtlasi kavatseb riigikantselei moodustada korraldustoimkonna, kelle ülesandeks saab juhtrühma antud juhiste järgi laiapõhjalise, rahvusvahelise ja kõrgel tasemel juubelikava koostamine ning selle elluviimise tagamine.

Kõrvuti Eesti 100. sünnipäeva tähistamisega valmistab riigikantselei ette Eesti Vabariigi 95. aastapäeva tähistamist 2013. aastal.

Eesti Vabariigi 95. aastapäeva tähistamise ettevalmistamiseks ja läbiviimiseks ning 100. aastapäeva ettevalmistuste tegemiseks asus veebruari algul riigikantseleis tööle Jaanus Rohumaa, kes töötas varem Tallinna kultuuripealinna programmijuhina.

Eesti kuulutas isesiesvuse välja 24. veebruaril 1918 Tallinnas. Päev varem, 23. veebruaril 1918 loeti Pärnus ette Eestis iseseisvusmanifest.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD