Tarbijahinnad tõusid oktoobris aastaga 4,1 protsenti

Statistikaameti teatel tõusid tarbijahinnad oktoobris võrreldes mullu oktoobriga 4,1 protsenti ja võrreldes tänavu septembriga 0,2 protsenti.

Tarbijahindade aastane kasv oli nii tänavu septembris kui augustis 3,8 protsenti. Kuises võrdluses oli inflatsioon nii septembris kui augustis 0,5 protsenti.

Kaubad olid 2011. aasta oktoobriga võrreldes 3,9 ja teenused 4,5 protsenti kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta oktoobriga võrreldes tõusnud 7,4 ja mittereguleeritavad hinnad 2,9 protsenti.

Võrreldes eelmise aasta oktoobriga mõjutas tarbijahinnaindeksit enim toit, mis andis indeksi kogutõusust üle kolmandiku. Sellest omakorda kolmandiku andsid aastataguse ajaga võrreldes 9,5 protsenti kallinenud liha ja lihatooted, ligi neljandiku värske puuvili ja teise neljandiku värske köögivili.

Eluasemekulutused andsid kogutõusust ligi 30 protsernti, millest üle poole andis eelmise aasta oktoobriga võrreldes 12,1 protsenti kallinenud soojusenergia. Mootorikütus oli 8,8 protsenti kallim ja andis kogutõusust alla kaheksandiku.

Mullu oktoobriga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud värske köögivili ning odavnenud tangained, vastavalt 35 ja 11 protsenti.

Lennukipiletid olid 60 protsenti kallimad kui eelmise aasta oktoobris.

Septembriga võrreldes olid oktoobris tarbijahinnaindeksi peamisteks mõjutajateks liha ja lihatoodete ning värske köögivilja hinnatõusust tingitud toidu kallinemine, mootorikütuse 1,8-protsendine odavnemine ning lennukipiletite hinnatõus. Enim kallines kuuga värske kurk ning odavnes kartul, vastavalt 60 ja 12 protsenti.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD