Esmaspäevast ei tohi Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvedel kala püüda

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder allkirjastas neljapäeval alates järgmise nädala esmaspäevast Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvel kutselist kalapüüki keelava käskkirja, kuna nende järvede mitme majanduslikult olulisema kala püügikvoodid on täitumas.

Põllumajandusministeeriumi teatel on latika ja haugi selleks aastaks lubatud kalasaagid ammendunud 90 protsendi ulatuses ning see tähendab, et kalapüügiseaduse kohaselt tuleb püük peatada.

Kolmapäeva seisuga on sel aastal neist järvedest kalurite esitatud püügiandmete kohaselt püütud 565,5 tonni latikat ehk 92,1 protsenti lubatud saagist. Haugi on püütud 145,4 tonni ehk 90,9 protsenti lubatud saagist ja koha 638,4 tonni ehk 89,4 protsenti lubatud saagist.

Lisaks haugi ja latikapüügi peatamisele peatas põllumajandusminister püügi ka kõikide kutseliste kalapüügivahenditega, mille kasutamine on praegu lubatud. Nende püügivahenditega ei ole keelualuste kalade eluvõimelisena vabastamine üldjuhul võimalik ning ka mõrrapüügil on küsitav alamõõdulise koha eluvõimelisena vabastamine, teatas ministeerium.

Kokku on kutselised kalurid käesoleval aastal Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvest püüdnud 2620 tonni erinevat liiki kala, mis on ka viimase seitsme aasta suurim saak. Käesoleva aasta püük on ligi 11 protsendi võrra suurem kui möödunud aastal.

Kui järgmise nädala esmaspäevaks laekuvate püügiandmete põhjal jääb veel piisavalt kasutamata kvooti, saab põllumajandusminister kalapüügiseaduse kohaselt kaaluda aasta lõpus veel lühiajaliselt püügi avamist.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD