2016. aastast peavad EL-is müüdavatel mootorratastel olema ABS pidurid

Euroopa Parlament kiitis neljapäeval heaks uued eeskirjad, mille järgi peavad olema 2016. aastast olema kõigil Euroopa Liidus müüdavatel uutel suurematel moorratastel mitteblokeeruvad ehk ABS pidurisüsteemid.

Mitteblokeeruvad pidurisüsteemid peavad olema üle 125 kuupsentimeetri suuruse mootori töömahuga mootorratastel, alla 125-kuupsentimeetristel mootorratastel, sealhulgas motorolleritel, võivad olla kas ABS või kombineeritud pidurisüsteemid, teatas europarlamendi Tallinna esindus BNS-ile.

Europarlament võttis vastu ka meetmeid mootorrataste ja juhtide nähtavuse parandamiseks, mille kohaselt mootori käivitamisel süttivad tuled automaatselt.

Uued eeskirjad on mõeldud mootorrataste turvalisemaks ja keskkonnahoidlikumaks muutmiseks. Eeskirjad hakkavad kehtima kõigi kahe-, kolme- ja neljarattaliste mootorrataste suhtes.

Mootorrataste osakaal maanteeliikluses on vaid kaks protsenti, kui nende sõidukite arvele langeb 16 protsenti Euroopa teedel liikluses hukkunute arvust.

2019. aasta lõpuks peab Euroopa Komisjon esitama kulutasuvuse analüüsi ning soovitused selle kohta, kas eeskirjad tuleks läbi vaadata ja muuta ABS-pidurid ka väiksematele mootorratastele kohustuslikuks.

Kuna L-kategooria sõidukid tekitavad ebaproportsionaalselt palju õhusaastet, hääletasid parlamendiliikmed selle poolt, et Euro 4 heitkoguste norme hakatakse alates 2016. aastast kohaldama ka mootorrataste suhtes ja 2017. aastast mopeedidele ning veelgi karmimaid Euro 5 norme kõigi kahe- ja kolmerattaliste mootorsõidukite suhtes alates 2020. aastast.

Parlamendiliikmed toetasid üha enam täiustatud pardadiagnostikaseadmete järkjärgulist kasutuselevõtmist, et tuvastada rikkeid ja teha teave heitkoguste kohta lihtsasti kättesaadavaks ning võimaldada seega mootorratta kohest remonti.

Uue määruse, mille poolt hääletas 643 ja vastu 16 parlamendiliiget ning erapooletuks jäi 18, peavad veel ametlikult heaks kiitma EL-i liikmesriigid.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD