Tervishoiutöötajate palk tõuseb töötu abiraha arvelt

Riigikogu sotsiaalkomisjon arutas neljapäeval seaduse eelnõu, millega leitakse tervishoiutöötajate palgatõusuks vajalik raha töötutoetuse päevamäära kasvu arvelt.

Eelnõuga vähendatakse 2013. aasta riigieelarvesse planeeritud töötutoetuse päevamäära, teatas riigikogu pressiteenistus BNS-ile. 2013. aasta riigieelarve seaduse eelnõu on koostatud arvestusega, et töötutoetuse päevamäär on vähemalt 50 protsenti töötasu alammäärast ehk 4 eurot 68 senti (145 eurot kuus).

Sotsiaalkomisjons neljapäeval arutusel olnud eelnõuga kehtestatakse riigieelarves ette nähtud töötutoetuse päevamääraks 3 eurot 27 senti (101,5 eurot kuus), mis moodustab 35 protsenti töötasu alammäärast.

2012. aastal on töötutoetuse päevamäär 2 euro 11 senti ehk 65 eurot 40 senti kuus, mis moodustab 22,6 protsenti kuu tööasu alammäärast.

„Kui võrrelda töötutoetuse tõusu teiste toetuste ja palgatõusudega, siis töötu abiraha tõuseb ikkagi märkimisväärselt, praeguse 65 euro pealt 101,5 euroni, mis tähendab, et töötute olukord igal juhul paraneb. Meie ülesanne, lisaks töötute olukorra parandamisele, on täita ka seda kokkulepet, mille riik on sõlminud arstidega nii residentide töö täisväärseks tasustamiseks, kui ka kiirabitöötajate palgatõusuks. See on otsus, mis tuleb langetada ja loodetavasti võtab riigikogu selle ka vastu,“ ütles sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna.

Riigikogu sotsiaalkomisjon otsustas neljapäevasel istungil viia Reformierakonna fraktsiooni ning Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni algatanud töölepingu seaduse muutmise seaduse eelnõu täiskogusse teisele lugemisele 6. detsembril ja kolmandale lugemisele 12 detsembril, tingimusel, et esimene ja teine lugemine eelnevalt lõpetatakse.

Riigieelarvest finantseeritavate kiirabi- ja tervishoiutöötajate palgatõus lepiti kokku tänavu oktoobris toiminud arstide ja tervishoiutöötajate streigi tulemusel ja see eeldab katteallika leidmist 3,5 miljoni eurole.

Comments  
  +5
No see 4,2% , mis maksame töötukassasse võib kindlalt nimetada üheks paljudest maksudest , mille hüvesid lihttööline kasutada ei saa .
  +3
Miks mitte kogulaste arvelt st. muidusööjate arvele kes järjepidevalt oma palkasid tõstavad sh. RE piirkondade kohalikud omavalitsused ei unusta oma sisseulekuid rahva elukvaliteedi arvelt kasvatada.
  +5
:p Kus kohast töötu olukord paraneb? Idikad. Mida saab 65€ eest poest süüa osta? Töötukassa ja eesti valitsuses on ikka veel idikaid. :p Tehke katse, elada 65€ kuus. Mõnele töötukassa määrab 50€ kuus. Kas kokkuhoiu poliitaka? Töötukassa eksisteerimine on null. Töötukassalt pole abi lootagi. Null tegevus toimub ja maksumaksjad maksavad nende heaolu eest, idikad. :p. Istuvad päevad läbi arvutis ja midagi ei tee, irvitavad ja lõbutsevad Töötukassas. Töötuabiraha peab olema 160 eurot miinimum. :p :p :-x

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD