Õiguskantsler: valitsus jättis tarbijad elektriturul kaitseta

Õiguskantsler Indrek Teder leiab, et euroliidu reeglid lubavad ja valitsus oleks pidanud elektrituru avamisel kaitsma kodutarbijaid hinnatõusu eest, kirjutab Postimees.

Teder juhtis tähelepanu sellele, et valitsuse retoorikast jääb mulje, et mõned lisanduvad eurod elektriarvel on tühiasi, kuid tegelikult see ei ole nii. Väga paljude perede sissetulekud on sedavõrd napid, et kümme eurot on juba väga suur raha.

Õiguskantsleri sõnul saab tema büroo väga palju kaebusi elektrituru avamise kohta ja ilmselt eeloleva aasta veebruaris-märtsis, kui tulevad esimesed arved, kasvab kaebuste hulk veelgi. Peamiselt kaevatakse elektri hinna üle.

Seetõttu otsustas õiguskantsler elektrituru avamist analüüsida. Õiguskantsler lisas, et teda nõustasid ka Tallinna tehnikaülikooli teadlased.

Teder märkis, et ta ei oska öelda, kust jookseb kodutarbijate sissetulekute piir, kust alates vajaks tarbijad kaitset, kuid ta on kindel, et praegune valitsuse seisukoht, et elektri hinna tõusu hüvitatakse toimetulekutoetusega, ei ole piisav.

Õiguskantsler ütles, et ohustatud tarbijate kaitse peab tagama selle, et inimesed ei langeks nii suurde vaesusse, et vajaksid omavalitsuselt toimetulekutoetust.

Teder ütles, et tema subjektiivse analüüsi järgi ei toimi elektriturg järgmisel aastal tõhusalt, sest pole piisavalt elektrikaableid Põhjamaadega. "Oleme avanud turu, kaotanud kontrolli hinna üle, aga ülekande puudumisel ei kujune hind tarbijatele veel aastaid tõhusa konkurentsi tulemusena, vähemasti külmal ajal mitte," lausus ta.

Teder märkis, et kui turg ei toimi tõhusalt, siis pole põhjust arvata, et tarbijad saaks parima turupõhise hinna, järelikult peaks valitsus hoolitsema selle eest, et elekter oleks kõigile majanduslikult kättesaadav.

Ta lisas, et haavatavate tarbijate kaitse ei tähenda seda, et elektri hind tuleb reguleerida allapoole turuhinda.

Teder esines neljapäeval ettekandega Äripäeva ja advokaadibüroo Glimstedt energiakonverentsil Tallinnas.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD