Kohus saatis tapjad 11 aastaks vangi

Harju maakohus karistas reedel 11-aastase vangistusega kaht meest, kes süüdistuse järgi tapsid tänavu jaanuaris joomakaaslase.

Kohus leidis, et nii 34-aastase Marek Roosi kui ka 43-aastase Argo Talihärmi süü tapmises on tõendatud, samuti on Roos süüdi varguses. Karistuse määramisel nõustus kohus Põhja ringkonnaprokurör Ainar Koigika, kes oli nõudnud meestele kohtuvaidluste käigus samuti 11-aastast vangistust.

Kolmandada kohtu all olnud 51-aastase Vello Schmidti mõistis kohus süüdi kuriteost politseile teatamata jätmises ning määras talle selle eest üheaastase tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga. Sellist karistust oli Schmidtile nõudnud ka prokurör.

Sundrahaks tuleb Roosil tasuda 725 eurot ning erinevate menetluskulude katteks kokku üle 7660 euro. Talihärm peab maksma sundrahaks ja menetluskulude katteks kokku ligi 8400 eurot. Schmidti sundraha suuruseks on 435 eurot, lisaks peab ta tasuma kaitsjakulu katteks 1422 eurot.

Roosi ja Talihärmi kaitsjad palusid eelnevalt kohtul mõista nende kaitsealused õigeks. Schmidti kaitsja leidis aga, et kohus võinuks karistuse määramisel prokurörist leebem olla ja oleks võinud asendada selle üldkasuliku töö tegemise kohustusega.

Novembri keskel alanud protsessil tunnistas Marek Roos süüd vaid varguses, kuid tapmises osalemist eitas. Argo Talihärm ei tunnistanud end samuti tapmises süüdi. Vello Schmidt tunnistas end täies ulatuses süüdi ja kahetses kuritegu.

Süüdistuse järgi tapsid Roos ja Talihärm tänavu ööl vastu 25. jaanuarit Tallinnas Sõpruse puiesteel asuvas korteris alkoholi tarvitamisel tekkinud tüli käigus tuttava 1955. aastal sündinud mehe. Kannatanut peksti ja pussitati mitu korda ning ta suri saadud vigastustesse sündmuskohal.

Uurimise andmeil viibis samal ajal korteris ka Schmidt, kes jättis juhtunust politseile teatamata ja aitas ka muul moel kuritegu varjata.

Tapmist uurima asunud politsei pidas Roosi kuriteos kahtlustatavana kinni 21. veebruaril ja Talihärmi 14. märtsil ning kohus võttis nad prokuröri taotlusel vahi alla.

Roosi on kohus varem kuritegude eest karistanud kümme korda ja Talihärmi kaks korda, Vello on kriminaalkorras karistamata.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD