Haigekassa nõukogu kiitis heaks tervishoiutöötajate palgatõusu

Haigekassa nõukogu viis reedel teisel lugemisel haigekassa 2013. aasta eelarvesse sisse vajalikud muudatused kokkulepitud arstide palgatõusu tagamiseks.

Arstide palgatõusuks planeerib haigekassa tuleval aastal 6,1 protsenti, õdedel 9,7 protsenti ja hooldajatel 13,7 protsenti. 2014. aastaks prognoosib haigekassa tervishoiutöötajate palgakasvuks võrreldes tänasega 11, 17 ja 22 protsenti, teatas haigekassa pressiesindaja BNS-ile.

Esmase ambulatoorse visiidi aega pikendatakse alates 1. märtsist viie minuti ning haiglaravis arsti visiidi aega nelja ja õe aega 17 minuti võrra.

Tervishoiutöötajad korraldasid 1.- 25. oktoobrini oma palgatõusu nõudmiseks streigi. Tegemist oli seni pikima streigiga iseseisvuse taastanud Eesti ajaloos.

Haigekassa kulud on järgmisel aastal 841,3 miljonit eurot. Põhilised prioriteedid järgmise aasta eelarves on tervishoiutöötajate palgatõus, uute tervishoiuteenuste lisamine loetellu ning hooldusravi võimaluste avardamine.

"Vastavalt tervishoiutöötajate ja haiglate liidu vahel sõlmitud eelleppele pikendatakse alates märtsist eriarsti ambulatoorse visiidi kestust ja muudetakse arsti ja õe töökoormus voodipäevade osas. See tähendab seda, et arstidel ja õdedel on võimalik patsiendile pühendada senisest rohkem aega. Lisaks tõusevad vastavalt varem sõlmitud kokkuleppele nii arstide, õdede kui hooldustöötajate palgad," ütles haigekassa nõukogu esimees Hanno Pevkur.

Järgmisel aastal suureneb ka hooldusravi eelarve 13 protsendi võrra. "Enam pööratakse tähelepanu statsionaarse hooldusravi kättesaadavuse parandamisele, kuid samal ajal peame oluliseks tõsta ka koduõenduse kättesaadavust," ütles haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross.

Statsionaarse hooldusravi eelarve kasvab järgmisel aastal 14 protsenti ja koduõenduses üheksa protsenti.

Nõukogu koguneb haigekassa 2013. aasta eelarvet kinnitama 11. jaanuaril.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD