Riik hakkab taas andma surnult sündinud lastele isikukoode

Riik hakkab alates tuleva aasta 1. jaanuarist taas väljastama surnult sündinud lastele isikukoode, et tagada surnultsündide ühtne tuvastamine ja registreerimine.

Sotsiaalministeerium teatas sellel nädalal ministeeriumitele ja tervishoiuastustele saadetud kirjas, et tervise arengu instituut hakkab 1. jaanuarist väljastama sünnitusabi osutavatele haiglatele surnult sündinud lastele mõeldud koode, mis vastavad oma olemuselt isikukoodi loogikale ja struktuurile.

Riik väljastas surnultsündinutele isikukoode ka varem, kuid see lõppes perekonnaseisutoimingute seaduse järgi alates 2010. aasta 1. juulist. Koodide väljastamise lõpetamine tõi kaasa probleemid surnult sündinud laste registreerimisel. Surnultsünnid moodustavad osa rahvusvaheliselt kasutatavast rahvastiku- ja tervisestatistikast, mille usaldusväärsuse kindlustamiseks on vajalik tagada kõikehõlmav ja ühtne surnultsündide tuvastamine ja registreerimine.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur on varem öelnud, et surnultsündinute registreerimise süsteem on olnud 2010. aasta juulist häiritud ning erinevad asutused on püüdnud leida lahendusi ühtse kodeerimise süsteemi taastamiseks.

"Meditsiiniline sünniregister, surma põhjuste register ja tervishoiuteenuse osutajad on analüüsinud võimalusi ühtse kodeerimissüsteemi loomiseks ning jõudnud tõdemusele, et kvaliteetseim ja kõigi osapoolte jaoks lihtsaim, eraldi IT-arendusi mittenõudev lahendus on surnult sündinute registreerimisel isikukoodide taaskasutuselevõtmine. Ühtse standardi alusel ja keskselt väljastatud isikukoodid nii elusalt kui ka surnultsündinutele välistavad koodi topeltkasutuse võimaluse ühe ja sama sünnikuupäevaga lastel," on Pevkur öelnud.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD