Suure maksupettuse süüasja kolm osalist said karistada

vtLigi 1,5 miljoni euro suuruse kahju kaasa toonud maksupettuse 13 osaliselt kümme astusid lõppeval nädalal üldmenetluse korras Tallinnas kohtu ette, nende kolm kuriteokaaslast olid aga eelnevalt nõus kokkuleppemenetlusega ning kuulsid kohtupingis karistusi juba septembris.

Eeluurimisel kogutud andmeil asutati Andrese algatusel varifirmasid, et pakkuda reaalselt tegutsevatele ettevõtetele niinimetatud arvevabriku teenust, mis võimaldas vältida maksude tasumist. Varifirmade omanikeks ja juhatuse liikmeteks oli Andres värvanud variisikud Aivo, Enely ja Aivari. Varifirmade loomise eesmärk oli esitada reaalse majandustegevusega ettevõtetele tasu eest arveid kaupade ja teenuste eest, mida varifirmad tegelikult teistele ettevõtetele ei müünud. Samuti kasutati varifirmasid süüdistuse andmeil selleks, et vahendada fiktiivseid rahaülekandeid.

Süüdistuse järgi asutati Andrese algatusel kokku kuus varifirmat, mille fiktiivseid arveid kasutanud ettevõtted tegutsesid ehituse ja metsanduse valdkonnas.

Süüdistuse andmeil jätsid Andrese teenuseid kasutanud neli firmat riigile maksudena tasumata kokku 23,35 miljonit krooni käibe- ja tulumaksu. Seetõttu said nende nelja ettevõtte juhatuse liikmed Valentin, Viktor, Heiki ja Jüri ning kaks firmat neljast, osaühingud Novecenter ja Helmhold süüdistuse maksude maksmisest kõrvalehoidmises suures ulatuses.

Samale kuriteole kaasaaitamises said süüdistuse arvevabrikutega seotud Andres, Enely, Aivo ja Aivar, samuti Ivo, Margus ja Hannes, kes tegutsesid eeluurimisel kogutud andmeil vahendajatena varifirmade ja nende klientide vahel.

29 köitest ehk umbes 8000 leheküljest koosnev süüasi sai esimese vahelahendi septembri alguses, kui OÜ Novecenter, Vktor ja Valentin olid nõus kokkuleppemenetlusega. Kohus mõistis nad süüdi ulatuslikus maksupettuses ja määras Viktorile ja Valentinle poolteise aasta pikkuse tingimisi vangistuse sama pika katseajaga. Novecenter sai juriidilise isikuna 3834 euro suuruse rahalise karistuse.

Ülejäänud süüalused astusid lõppeval nädala Tallinnas kohtu ette. Kohus alustas protsessi kaitsjate ja prokuröri taotluste arutamisega ning jätkab sellega ka järgmise nädala esmaspäeval.

Kriminaalasja kohtueelse uurimise viis läbi maksu- ja tolliameti uurimisosakond ja menetlust juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD