Seeder: EL astus sammu võrdsemate konkurentsitingimuste suunas

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles Euroopa Liidu ülemkogu reedest istungit kommenteerides, et kuigi eelarvekokkulepet veel ei sündinud, olid arengud Eesti põllumajanduse jaoks positiivsed.

„Täna võime öelda, et lõpuks on ametlikult laual Balti erisuse arvestamine. See näitab, et Balti riikide pikaajaline koostöö on olnud õige taktika,“ teatas Seeder. „Palju tööd on veel ees, kuid läbirääkimiste paketti must-valgel kirja saanud Balti erisus märgib sammu võrdsemate konkurentsitingimuste suunas."

Euroopa Ülemkogu presidendi Herman van Rompuy ettepanek tähendab Eesti jaoks, et otsetoetused tõuseksid 196 euroni hektari kohta 2020. aastal.
Üldise eelarvekärpe tõttu väheneb kogu Euroopa Liidus maaelu arengu toetuste maht, kuid liikmesriikide vaheline jaotus selgub hiljem ja Eesti peab oma huvisid edasi kaitsma.

„Arengud meile olulistes küsimustes on olnud soodsad, aga vara on rõõmustada, sest eelarvet veel ei ole,“ ütles peaminister Andrus Ansip reedel pärast ülemkogu BNS-ile. Ta lisas, et endiselt on jätkumas olukord, kus „Eesti saab ühe EL-i eelarvesse makstud euro eest vastu neli eurot“.

EL-i tippkohtumine, mille eesmärgiks oli jõuda kokkuleppele ühenduse eelarves aastateks 2014-2020, lõppes reedel Brüsselis tulemusteta. EL-i 27 liikmesriigi juhtide vahel olid delegatsioonide teatel suured erimeelsused kulutuste küsimuses ning kahepäevaselt tipkkohtumiselt ootasid kokkulepet vähesed.

Briti peaminister David Cameron juhtis kärbete pooldajate leeri, mis nõuab aastateks 2014-2020 koostatavas eelarves suuri kärpeid vastavalt kasinusmeetmetele, mida on pidanud liikmesriigid ise kasutusele võtma. Samuti säilisid vastuolud vaesemate riikide rahastamise ümber.

Euroopa Liidu president Herman Van Rompuy ütles reedel, et EL-i liidrid võivad järgmise aasta alguses jõuda eelarvekokkuleppele, mis reedel kahepäevase tippkohtumise järel saavutamata jäi.

EL-i liidrite "konstruktiivsed" kõnelused näitavad "piisaval määral meelemuutust, et teha kokkulepe võimalikuks järgmise aasta alguses", ütles Van Rompuy.

"Me peaksime suutma ületada lõhed vaadete vahel. Euroopa eelarve on liidu ühtekuuluvuse ja meie kõigi riikide majanduskasvu seisukohalt oluline," ütles ta.

Presidendi sõnul ei ole mõtet viivitust "üle dramatiseerida". "Need eelarvekõnelused on nii keerukad, et nende puhul on üldiselt kahte katset vaja," ütles ta.

"Me peame töötama mõõduka eelarve nimel," ütles Van Rompuy. "Aeg nõuab seda. Iga euro kulutamist tuleb hoolikalt kaaluda."


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD