Politsei katsetab võitluses uimastite vastu uut võtet

vtPõhja prefektuuri eestvedamisel katsetab politsei alaealiste narkomaanide peal uut karistusviisi ning narkootikume pruukinud või vahendanud alaealisele antakse valida, kas ta nõustub rahatrahviga, arestiga või teeb hoopis koostööd sotsiaaltöötajaga, kirjutab Postimees.

Viimane variant loob Põhja prefektuuri narkokuritegude talituse juhi Kaido Kõplase sõnul eelduse kergemaks karistuseks. "Eelkõige ei ole eesmärk noorte karistamine, vaid vähendada nende noorte hulka, kes on narkootikume tarvitamiselt tabatud, ning mõjutada neid seda enam mitte tegema," lausus ta.

Juhtprojekti katsetatakse esimeste alaealiste peal Tallinnas Mustamäe piirkonnas. Mustamäe linnaosa valitsuse sotsiaalhoolekande osakonna lastekaitse talituse juhataja Karin Kuslap ütles, et sotsiaaltöötajad vestlevad pereliikmete ja noortega. Samuti suunavad noori vajadusel psühholoogi või psühhiaatri vastuvõtule.

"Projektis osalevad noored kohustuvad teatud aja vältel tegema koostööd juhtumikorraldajaga, tegelema aktiivselt oma sõltuvuse raviga," lausus Kuslap.

Projektist osa võtma motiveerib tema sõnul väärteomenetluse lõpetamine juhul, kui alaealine teeb koostööd ja on huvitatud oma sõltuvusprobleemiga tegelemisest.

Siseministeeriumi korrakaitse- ja kriminaalpoliitika osakonna nõuniku Veiko Kommusaare sõnul on tegemist Põhja prefektuuri algatatud projektiga, mille väljatöötamisega tegelevad ka siseministeerium, prokuratuur ja sotsiaalministeerium koostöös kohalike omavalitsustega.

Narkoväärtegudelt on sellel aastal tabatud 179 alaealist, mullu oli neid terve aasta peale 160. Selle aasta kümne kuuga on Põhja prefektuuris tuvastatud 104 alaealist, kes on vahendanud või tarvitanud narkootikumi. Valdavalt on tegemist noormeestega ja meelemürgiks kanep.

Kui üle 14-aastane noor rikub narkoseadust, karistatakse teda kas väärteo või kriminaalkorras. Korduva rikkumise ja suure koguse puhul ootab noort ees juba vanglakaristus, mis võib venida aastatepikkuseks.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD