Ilmajaam hoiatab tugevneva lumesaju ja tuisu eest

Meteoroloogia ja hüdroloogia instituut hoiatab lähipäevil ägeneva madalrõhkkonnaga kaasneva tuisu ja lumesaju eest, mis raskendab liiklusolusid nii maal kui merel.

Madalrõhkkonna põhjaserv kattis kolmapäeva hommikul Eesti lumega. Tasapisi lisandub lund juurde ka ööl vastu neljapäeva.

Neljapäeval muutub madalrõhkkond ägedamaks. Kõrgemates õhukihtides laieneb tsüklonaalne süsteem Läänemere ümbrusest Vahemereni ja sealt liigub soe õhk põhja-kirde suunas. Samal ajal saab 60-ndast laiuskraadist põhja pool valdavaks külm õhumass ja idakaarest voolab Venemaa põhjaaladelt külma veel juurde.

Lõuna poolt tuleva sooja ja niiske õhu ning põhjapoolse külma vahel muutub kontrast järjest teravamaks. Energia lisandumine annab tõuke uue osatsükloni tekkeks. Kujuneb see välja ööl vastu neljapäeva Kesk-Euroopa kohal ja liigub kiiresti edasi kirdesse.

Neljapäeva päeva jooksul jõuab tsüklon Leedu piirile ja surve Eestile suureneb. Aeg-ajalt sajab lund ja tuiskab. Õhtupoolikul muutub sadu lõunapoolsetes maakondades tihedamaks. Ida- ja kirdetuul läheb tugevamaks, puhangud ulatuvad sisemaal 15, saartel ja rannikul 17-20 m/s. Õhutemperatuur on 0 kuni -5 kraadi.

Reede öö tuleb sajune, tuisune ja väga tugeva tuulega. Mandril on sadu intensiivne, võib lisanduda 4-10 sentimeetrit lund. Puhub ida- ja kirdetuul 8-15, puhanguti 18, öö hakul põhjarannikul üle 20 m/s. Õhutemperatuur on -2 kuni -8 kraadi.

Reede päeval on sadu intensiivsem veel põhjarannikul ja siin jätkub ka tuisk. Sisemaal tuisuoht väheneb, kuid lund ja lörtsi tuleb lisaks. Kagu-Eestis pole välistatud ka vihm ja kuna õhutemperatuur on miinuspoolel, siis seal võib tekkida maha jäitekiht.

Nädalavahetusel jäävad sajud harvemaks ja ilm muutub külmemaks. Seega suureneb temperatuuri kontrast merealade vee ja õhu vahel. Mere ja lahtede kohal on soodsad tingimused pilvede arenguks, mis rannikule jõudes võivad tihedaid lumehooge puistata.

Nõnda on lähiaja ilmaolud väga keerulised ja liiklustingimused rasked.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD