Portaal soovib ligipääsu rahvastikuregistrisse

petitsioon.eePortaali petitsioon.ee haldajad soovivad võimalust, et kohalike algatuste allkirjastamisel saaks inimese andmeid tasuta rahvastikuregistrist kontrollida, kuid seni pole siseministeerium selleks luba andnud.

Portaali loonud Eesti Omanike Keskliit leiab, et inimeste suhtlust ja debatti kohaliku omavalitsusega lihtsustaks see, kui juba allkirjade kogumise käigus saaks süsteem kontrollida allkirja andnu tausta, kirjutab Postimees.

Näiteks mull kevadel koguti portaalis allkirju eelnõule suunata Tallinna TV raha lasteaedadele. Pärast pöördumise üleandmist pidi linnavalitsus hakkama ükshaaval kontrollima, kas kõik allkirja andnud on pealinna elanikud. Kohaliku omavalitsuse seaduse järgi on omavalitsus kohustatud võtma menetlusse eelnõu, mida nõuab vähemalt üks protsent elanikest.

Praegu on päring rahvastikuregistrisse tasuline. "Ma olen veendunud, et kui allkirjade kogumine muutuks tasuliseks, tapaks see petitsiooni mõtte ära, keegi pole nõus kodanikualgatuse eest üüratuid summasid maksma," rääkis omanike keskliidu projektijuht Priit Värk ajalehele.

Seaduse järgi käib rahvastikuregistri andmete väljastamine kahe kategooria alusel. Esiteks avaliku ülesande täitmiseks, mille alusel saavad tasuta päringuid teha riigi- ja omavalitsusasutused ning juriidilised ja füüsilised isikud. Teiseks väljastatakse registrist andmeid teatud õigustatud huvi korral. Sellisel juhul otsustab ligipääsu iga kord siseministeerium ja päring on tasuline.

Regionaalminister Siim Kiisler ütles ajalehele, et mõte on talle sümpaatne, kuid praegune õigusruum seda ei võimalda.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD