IRL kutsub kokku fraktsioonijuhid lõpetamaks riigieelarve blokeerimine

Riigikogu Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni esimees Kaia Iva kutsus teisipäeva hommikuks kokku parlamendi fraktsioonide juhid, et leida lahendus ummikseisule riigieelarve menetlemisel, mis on tekkinud riigikogu töö blokeerimise tõttu Keskerakonna poolt.

Keskerakond on seni lubanud eelarve menetlemise venitamist jätkata ja on seadnud venitamise lõpetamise tingimuseks elektriaktsiisi alandamise Euroopa Liidus kehtiva miinumummäärani.

Riigikogu pidas Keskerakonna venitamistaktita tõttu reedel kell 13 alanud erakorralist istungit kokku 16 ja pool tundi ning lõpetas 18 eelnõu arutelu kell 6.30 laupäeva hommikul. Keskerakond on kasutanud vaheaegade võtmise ja kõnede pidamisega venitamistaktikat alates 14. novembrist.

Iva sõnul ei ole parlamendi töö blokeerimine elektriaktsiisi langetamise ettekäändel mõistlik, sest sellega kaasneks vajadus riigieelarvet kärpida. Iva avaldas lootust, et opositsiooniga jõutakse kokkuleppele lõpetada riigikogu töö blokeerimine, et riigikogu saaks tööd normaalselt jätkata ja riigieelarve saaks õigel ajal vastu võetud.

Keskerakonna fraktsiooni juht Kadri Simson kutsus fraktsioonijuhid eelmise nädala esmaspäevaks arutama võimalikku kompromissi, mis lõpetaks riigikogu istungite blokeerimise. Kohtumine siiski tulemust ei andnud ja Keskerakond otsustas jätkata venitamistaktikat.

Keskerakond tahab alandada elektriaktsiisi miimimummäärani, samas ei vastaks selline muudatus eelarves koalitsioonisaadikute kinnitusel riigieelarve seadusele, et kuna selle järgi ei ole võimalik toetada ettepanekut, mille katteallikaks on uus maks.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD